Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αλβανία και Β. Μακεδονία "θα άξιζαν" να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αλβανία και Β. Μακεδονία "θα άξιζαν" να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις Facebook Twitter
EPA
0

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία «θα άξιζαν» να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις δύο βαλκανικές χώρες «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας», συνέχισε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφού η ομάδα της έλαβε νωρίτερα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπλόκαρε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ιδίως εξαιτίας της Γαλλίας που ζητά να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία ένταξης πριν να συνεχιστεί η διεύρυνση. Για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών. 

Η φον ντερ Λάιεν πάντως εξέφρασε την ικανοποίηση της επειδή «μπήκε στο τραπέζι» η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας. Πέραν της Γαλλίας, άλλες έξι χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ιταλία) δηλώνουν «έτοιμες να δεσμευτούν κατά εποικοδομητικό τρόπο για να βελτιωθεί η διαδικασία» διεύρυνσης της ΕΕ.

«Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια», πρόσθεσε η νέα πρόεδρος της Επιτροπής που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM