Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήματα του Ντονμπάς - «Σκληρές μάχες» στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήματα του Ντονμπάς - «Σκληρές μάχες» στη Μαριούπολη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου αργά χθες το βράδυ.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν, απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πάντα σύμφωνα με το επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

«Σκληρές μάχες» συνεχίζουν να διεξάγονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών, παρά τη «δηλωμένη κατάκτηση» της πόλης του νότιου λιμανιού από τη Ρωσία. Οι μάχες «επιβραδύνουν περαιτέρω την επιθυμητή πρόοδό τους στο Ντονμπάς», όπως τονίζεται.

Ζελένσκι: Η Ρωσία σκοπεύει να επιτεθεί και σε άλλες χώρες

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή καθώς η Μόσχα θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν με αφορμή τα σχόλια Ρώσου στρατηγού ότι στόχος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να τεθεί υπό τον «πλήρη έλεγχό της» η νότια πλευρά της χώρας, αλλά και η περιοχή του Ντονμπάς. 

Συμπλήρωσε πως ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, ένα αυτονομιστικό κρατίδιο της Μολδαβίας, όπου υπάρχει βάση των ρωσικών δυνάμεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το ποιες περιοχές ορίζονται ως «νότια Ουκρανία», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας για περαιτέρω διευκρινίσεις. 

«Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που έχω πει πολλές φορές: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή, μετά θέλουν να καταλάβουν και άλλες χώρες», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ