Ουκρανία: Ρωσικά τανκς στις παρυφές του Κιέβου - Ελλείψεις τροφίμων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη

Ουκρανία: Ρωσικά τανκς στις παρυφές του Κιέβου - Ελλείψεις τροφίμων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Δύο εβδομάδες αφότου ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, ρωσικά τανκς εθεάθησαν να προελαύνουν στα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η ουκρανική πρωτεύουσα θα περικυκλωθεί σύντομα.

Το λιγότερο ανεπτυγμένο βορειοανατολικό άκρο του Κιέβου είναι γεμάτο με χωράφια και ανοιχτούς δρόμους που προσφέρουν μικρή φυσική αντίσταση στα ρωσικά τανκς.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει, κοντά στο αεροδρόμιο Χόστομελ, κατά περίπου 5 χιλιόμετρα σήμερα. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «προωθούν τα στρατεύματά τους» κατά μήκος δύο παράλληλων γραμμών έξω από το Κίεβο. «Βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν να προωθούν τα στρατεύματά τους», είπε ο αξιωματούχος. 

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός της ουκρανικής πρωτεύουσας έχει εγκαταλείψει. Αλλά προειδοποίησε ότι η πόλη είναι πλέον «ένα φρούριο καθώς κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου έχει οχυρωθεί».

Σε κάθε περίπτωση, και την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, τη Σούμα, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχιβ.

Δραματική κατάσταση στη Μαριούπολη

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από 4-5 ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό [...] Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.

Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δε διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το «έγκλημα πολέμου», η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι στο κτίριο στεγάζονταν Ουκρανοί υπερεθνικιστές μαχητές.

Με πληροφορίες από France24, CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ