Ουκρανία: Η στιγμή που drones βυθίζουν πολεμικό πλοίο της Ρωσίας

Ουκρανία: Βίντεο με drones να καταστρέφουν πολεμικό πλοίο της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βύθισαν το ρωσικό πολεμικό πλοίο Ivanovets κοντά στην κατεχόμενη Κριμαία κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης με drones, ένα περιστατικό που δείχνει την αυξανόμενη δύναμη του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει πολλά drones να επιτίθενται στο ρωσικό πολεμικό πλοίο και να το βυθίζουν. 

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το σκάφος είχε βυθιστεί, κάτι που ανέφεραν και κορυφαίοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ. Ώρες αργότερα, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το πολεμικό πλοίο είχε καταστραφεί σε μια επίθεση που χρησιμοποίησε drones μεγάλης εμβέλειας.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ως αποτέλεσμα μιας σειράς άμεσων χτυπημάτων στο κύτος, η κορβέτα υπέστη ζημιές, κύλησε προς την πρύμνη και βυθίστηκε. Η αξία του πλοίου είναι περίπου 60-70 εκατομμύρια δολάρια». 

Το Ivanovets είναι ένα μικρό πυραυλοφόρο πολεμικό πλοίο που συνήθως έχει πλήρωμα περίπου 40 ατόμων. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν υπήρξαν θύματα, αν και είναι πολύ πιθανό δεδομένης της ταχύτητας και της έντασης της επίθεσης.

Η Ρωσία δεν σχολίασε αμέσως το περιστατικό, αλλά ένας αριθμός φιλοκρεμλινικών στρατιωτικών μπλόγκερ που βρίσκονται κοντά στη Μόσχα επιβεβαίωσαν ότι το πολεμικό πλοίο Ivanovets χτυπήθηκε.

Τα drones θαλάσσης, που δημιουργήθηκαν από τους Ουκρανούς και βασίζονται σε τροποποιημένα τζετ σκι, κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια, λειτουργούν σε σμήνη και μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως.Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας βασίζεται σε μια επιλογή live βίντεο από τα drones, μέχρι και τη στιγμή της πρόσκρουσης. 

Το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων με θαλάσσια drones, με στόχο στρατιωτικά πλοία, τη βάση στη Σεβαστούπολη και το λιμάνι του Νοβοροσίσκ. Έχει επίσης βυθίσει ρωσικά πολεμικά πλοία με συμβατικά μέσα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ναυαρχίδα Moskva, η οποία χτυπήθηκε με δύο πυραύλους κρουζ Neptune τον Απρίλιο του 2022, αναγκάζοντας το 500μελές πλήρωμά της να εγκαταλείψει το πλοίο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: Με Πούτιν και Κιμ στο πλευρό του ο Σι έστειλε μήνυμα στη Δύση για «πόλεμο ή ειρήνη»

Διεθνή / Στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: Με Πούτιν και Κιμ στο πλευρό του ο Σι έστειλε μήνυμα στη Δύση για «πόλεμο ή ειρήνη»

«Η αναγέννηση του κινεζικού έθνους είναι ασταμάτητη και η ευγενής υπόθεση της ειρήνης και της ανάπτυξης της ανθρωπότητας σίγουρα θα θριαμβεύσει», είπε ο κινέζος πρόεδρος σε ομιλία του
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση που όμως ήταν ήδη γνωστά

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση, τα οποία όμως ήταν ήδη γνωστά

Τα αρχεία φαίνεται να περιέχουν πληροφορίες που είναι ήδη δημόσια γνωστές, την ώρα που αυξάνεται η πίεση για τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων της υπόθεσης
LIFO NEWSROOM
Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM