Ουάσιγκτον και ανατολικές πολιτείες προετοιμάζονται για τη χιονοθύελλα Τζόνας

Ουάσιγκτον και ανατολικές πολιτείες προετοιμάζονται για τη χιονοθύελλα Τζόνας Facebook Twitter
0


Με σφοδρότητα αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, το οποίο έχει τεθεί σε συναγερμό ενόψει της χειμερινής καταιγίδας Τζόνας.


Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει την Παρασκευή και το Σάββατο έως και τα 60 εκατοστά κατά τόπους, ιδίως στην Ουάσιγκτον, κάτι πρωτοφανές εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως και τα 90 χιλιόμετρα ανά ώρα.


«Μια σφοδρή χειμερινή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει ένα τμήμα των ανατολικών ΗΠΑ το διάστημα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τον παγετό, τους ισχυρούς ανέμους και τις πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές» προβλέπουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν αύριο το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις και οι άνεμοι θα φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο (θα πνέουν με ταχύτητα 90 χλμ. / ώρα). Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου.


Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σε περίπου 15 πολιτείες, από τις ακτές του Ατλαντικού (μεταξύ Νέας Υόρκης και Νότιας Καρολίνας) έως το Άρκανσο, στα κεντρικά. Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από το πέρασμα του Τζόνας.


Το ύψος του χιονιού θα ανέλθει έως τα 60 εκατοστά κατά τόπους, ιδίως στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές όπως τη Βαλτιμόρη και ενδεχομένως την Φιλαδέλφεια.


Εφόσον αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, ο Τζόνας θα ανέλθει στη δεύτερη θέση μεταξύ των φαινομένων κατά τα οποία έπεσε η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού σε διάστημα 2 ημερών στην Ουάσιγκτον μετά τα 66 εκατοστά της καταιγίδας Νίκερμποκερ το 1922.
Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η στέγη του Knickerbocker, ενός κινηματογράφου, υπό το βάρος του χιονιού. Σε διάστημα 3 ημερών στην πρωτεύουσα το ύψος του χιονιού είχε φθάσει τα 71 εκατοστά, ύψος-ρεκόρ από το 1884.
Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μίριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι θα κηρύξει την πόλη σε κατάσταση «συναγερμού λόγω του χιονιού» αύριο από τις 17.30 ώρα Ελλάδας, ενώ τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν νωρίτερα.



Η Νέα Υόρκη και η Βοστόνη – που επλήγησαν σφόδρα τον περασμένο χρόνο – δεν θα επηρεαστούν από τις χιονοπτώσεις. γνωστοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) στο Διαδίκτυο, κάνοντας ωστόσο λόγο για μια «αβέβαιη» κατάσταση. Από τα νότια στα ανατολικά, στο Κεντάκι και τη Βόρεια Καρολίνα ιδίως, οι αρχές προειδοποιούν για παγετό.


Την ίδια στιγμή ωστόσο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου την Πέμπτη ότι το ύψος του χιονιού θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 20 και 30 εκατοστών το διάστημα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής.
«Σε αυτήν την φάση, το πρωί της Πέμπτης, οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες, ωστόσο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα να σημειωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο» επισήμανε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα.


Μια μικρή γεύση του τι μέλλει γενέσθαι αύριο Παρασκευή πήραν οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών, ιδίως στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη το βράδυ όταν άρχισε να πέφτει χιόνι σε ώρα αιχμής με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο αλλά και τροχαία ατυχήματα. Το ύψος του χιονιού έφθασε μόλις τα 3 εκατοστά.


Η δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη καθώς «η πόλη δεν είχε εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας», με αποτέλεσμα τα τεράστια μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.


Την ίδια ώρα η αστυνομία της Πολιτείας της Βιρτζίνιας ανέφερε σήμερα το πρωί ότι κλήθηκε να επέμβει σε 767 τροχαία και σε 392 περιπτώσεις οχημάτων που υπέστησαν βλάβες. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σε ένα ατύχημα ενώ σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε καραμπόλα.


Στη Βόρεια Καρολίνα, δύο γυναίκες σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε τροχαία δυστυχήματα λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ

Διεθνή / Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Οι τελευταίες στιγμές του μοντέλου και ριάλιτι σταρ - Με ποιον μιλούσε πριν δολοφονηθεί

Το παρελθόν του δράστη - Φέρεται πως είχε προσπαθήσει να την ρίξει από το μπαλκόνι στο παρελθόν - «Αν με αφήσεις, θα σε σκοτώσω και θα σκοτώσω και τη μητέρα σου»
LIFO NEWSROOM
Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Διεθνή / Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά την πιθανή πώληση πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία - Διαβάστε πώς θα επηρεάσουν την εμβέλεια και τους στόχους του Κιέβου, τους στρατιωτικούς περιορισμούς, τους κινδύνους κλιμάκωσης και τι σημαίνει διπλωματικά για ΗΠΑ και Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φανταστική τεχνολογία με απίστευτες δυνατότητες. Όμως έχει επίσης τεράστια δύναμη να αντικαταστήσει ανθρώπινη εργασία, ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης» ανέφερε μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Διεθνή / Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Η Γαλλίδα Λιζ Σομπέρον δίνει μάχη με τη DC Comics, που την κατηγορεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω του ονόματος της εφαρμογής της “Wondermum” - Μια αληθινή ιστορία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» που συγκινεί τη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Διεθνή / Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Ο Έλον Μασκ δίνει τη μεγαλύτερη νομική μάχη της καριέρας του, διεκδικώντας την αποζημίωση των 56 δισ. δολαρίων από την Tesla - Οι συνέπειες για το Ντέλαγουερ και τον κόσμο των επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Διεθνή / Από τις ισραηλινές φυλακές στη νέα γενιά της Χαμάς - Οι απελευθερωμένοι διαμορφώνουν το μέλλον της Παλαιστίνης

Η απελευθέρωση 4.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα για ομήρους της Χαμάς, αναζωπυρώνει τη σύγκρουση στη Γάζα και αναδεικνύει πώς οι ισραηλινές φυλακές έχουν εξελιχθεί σε «σχολείο» νέων ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης
LIFO NEWSROOM
Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Ο «Μαντέλα των Παλαιστινίων» ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς φρουρούς – Φόβοι για τη ζωή του

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι, πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης, ξυλοκοπήθηκε στη φυλακή από Ισραηλινούς φρουρούς - Η οικογένειά του φοβάται για τη ζωή του, ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά εξηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Διεθνή / Κλιμακώνεται η κρίση στη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ δίνει «λευκή επιταγή» στη CIA και μιλά για πιθανά «χερσαία πλήγματα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκρίνει μυστικές επιχειρήσεις της CIA στη Βενεζουέλα, προκαλώντας οργή του Νικολάς Μαδούρο και φόβους για νέα κρίση στη Λατινική Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Διεθνή / Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η Τουρκία βλέπει κρατικές κατασχέσεις επιχειρήσεων, με το TMSF να ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 εταιρείες, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για πολιτικά κίνητρα και επιπτώσεις στην οικονομία εν όψει των εκλογών του 2028
LIFO NEWSROOM