Όσα περισσότερα φυτά έχει μία φυλακή, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βίας

Όσα περισσότερα φυτά έχει μία φυλακή, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βίας Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι χώροι πρασίνου σε μία φυλακή βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα βίας σε αυτήν, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τα δέντρα και γενικότερα τα φυτά με διάφορα οφέλη, όπως η βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας στα σχολεία, η ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών στα νοσοκομεία, η καλύτερη ψυχική διάθεση και η μείωση των ψυχικών διαταραχών.

Η νέα έρευνα σε φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας έρχεται να δείξει ότι όσο αυξάνεται το πράσινο σε μία φυλακή τόσο πέφτουν τα επίπεδα αυτοκαταστροφικής βίας ή και βίας ενάντια σε τρίτους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντομινίκ Μοράν του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Γεωγραφίας «Annals of American Association of Geographers», σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, υπολόγισαν ότι μία μέτρια επέκταση κατά 10% των χώρων πρασίνου μέσα στην περίμετρο μίας φυλακής (δέντρα, θάμνοι, γκαζόν κ.ά.) μπορεί να μειώσει τις επιθέσεις μεταξύ φυλακισμένων κατά 6,6%, τους αυτοτραυματισμούς και τις αυτοκτονίες φυλακισμένων κατά 3,5% και τις επιθέσεις κατά του προσωπικού των φυλακών κατά 3,2%.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν σαφή και ορατά οφέλη από την παρουσία των χώρων πρασίνου για τους φυλακισμένους σε όλα τα είδη των φυλακών. Είναι ξεκάθαρο πως η ύπαρξη χώρων πρασίνου πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό νέων φυλακών, ενώ οι υφιστάμενες φυλακές θα πρέπει να μετατρέψουν τους υπάρχοντες εξωτερικούς χώρους τους, έτσι ώστε, όσο είναι δυνατό, να αυξήσουν το πράσινο», δήλωσε η κ. Μοράν, η οποία παρέδωσε τη μελέτη στο βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο υπουργείο, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο με μία κρίση αύξησης της βίας στις φυλακές της χώρας, μετά και τις περικοπές που έχουν γίνει στα σχετικά κονδύλια χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ακόμη και μεγάλες φωτογραφίες με εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίες καταλαμβάνουν ολόκληρους τοίχους, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχολογίας των φυλακισμένων και στη μείωση της βίας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει οφέλη από την άσκηση της κηπουρικής και της καλλιέργειας λαχανικών στις φυλακές, καθώς η επαφή με τη φύση συνδυάζεται με σωματική άσκηση και ομαδική εργασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM