Oργή της Ρωσίας για πυραυλικές δοκιμές της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία

Oργή της Ρωσίας για πυραυλικές δοκιμές της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία Facebook Twitter
0

Η Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει μια διήμερη δοκιμή πυραύλων σήμερα, μια απόφαση που έχει εξοργίσει τη Ρωσία, ωθώντας την να θέσει την αεράμυνά της σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

 

Η διαφωνία υποδηλώνει μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των πρώην συμμάχων, των οποίων η σχέση κατέρρευσε το 2014 αφού η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία.

 

Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι δοκιμές στη νότια περιοχή της Χερσώνας, στα σύνορα με την Κριμαία, είναι νόμιμες και θα ολοκληρωθούν εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεών της και των διεθνών συνθηκών.

"Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την αμυντική ικανότητα του έθνους μας και θα συνεχίσουμε τις δοκιμές πυραύλων και την εκπαίδευση", είπε χθες ο Ολεξάντερ Τούρχινοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιδιώκει να δημιουργήσει "κατάσταση νευρικότητας", και αύξησε την κατάσταση επιφυλακής της αεράμυνάς της στην Κριμαία - εδαφική και αεροπορική - σε υψηλότερο βαθμό, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ειδήσεων.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι δεν γνώριζε εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατάξει το υπουργείο Άμυνας να προετοιμάσει μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στις ουκρανικές δοκιμές. Η ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφους αφορούσε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ανέφεραν ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει στον Ουκρανό στρατιωτικό απεσταλμένο ότι η Μόσχα θα καταρρίψει κάθε πύραυλο και θα καταστρέψει τους εκτοξευτήρες των εάν το Κίεβο επιχειρήσει να εκτοξεύσει πυραύλους στον εναέριο χώρο κοσντά στην Κριμαία πειραματικά.

 

"Στο Κρεμλίνο δεν θέλουμε να δούμε καμία πράξη από την ουκρανική πλευρά η οποία να παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και η οποία μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για διεθνείς πτήσεις πάνω από το έδαφος της Ρωσίας και των παραπλεύρων περιοχών", είπε ο Πέσκοφ.

 

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία διεξήγαγε εκτεταμένες ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας σε όλη την νότια στρατιωτική της περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης και της Κριμαίας, την οποία η Ουκρανία και η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζουν ότι προσάρτησε παράνομα τον Μάρτιο του 2014, αφού έγιναν διαδηλώσεις που έριξαν την κυβέρνηση του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλεβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - «Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί» από την έναρξη των κινητοποιήσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM