Οργή στην Ισπανία για την αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή

Οργή στην Ισπανία για την αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή Facebook Twitter
EPA
1

Η αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή, για τον οποίο η διεύθυνση των φυλακών δεν αποκλείει καν το ενδεχόμενο να επαναλάβει τα εγκλήματά του, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, σήμερα, στην Ισπανία.

Η εξέλιξη έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τις επιεικείς ποινές στην «αγέλη των λύκων», της ομάδας των 5 ανδρών που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας. Το δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε τους άνδρες μόνο για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές και όχι για αυτό του βιασμού.

Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, θεωρητικά, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό.

Ο άνδρας είχε καταδικαστεί για 15 σεξουαλικές επιθέσεις υπό την απειλή μαχαιριού και ακόμα δύο απόπειρες, στο διάστημα 1997-1998.

Αν και αρχικά του είχαν επιβληθεί 167 χρόνια κάθειρξης, ο κρατούμενος εξέτισε μόλις 20 χρόνια που είναι πρακτικά η ανώτατη ποινή.

Βγαίνοντας από την φυλακή με καλυμμένο πρόσωπο, ώστε να μην αποκαλύψει το πρόσωπό του, ο πρώην κατάδικος εξέφρασε την μεταμέλειά του για τον πόνο που προκάλεσε. 

«Τα προγράμματα για όσους που διέπραξαν τα ίδια εγκλήματα με εμένα είναι αποτελεσματικά, εάν το θέλουμε. Αν δεν το θέλουμε, σίγουρα, παραμένουμε ίδιοι. Εγώ όμως τα κατάφερα» διαβεβαίωσε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τους πάντως, η εισαγγελία ενεργοποίησε ένα πρωτόκολλο ειδικής παρακολούθησης, αφού οι σωφρονιστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και επανάληψης των εγκλημάτων.

Η δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των θυμάτων εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της. 

«Αυτός ο κύριος εξέτισε την ποινή του, εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε, όλα είναι σωστά (...) αν και μπήκε στη φυλακή, δεν επανεντάχθηκε. Στην Καταλονία, εκπροσώπησα όλα τα θύματα των κατά συρροή βιαστών και όλοι τους αποφυλακίστηκαν...» σημείωσε η Μαρία Χοσέ Βαρελά, επισημαίνοντας πως ένας εκ των δραστών είχε διαπράξει παρόμοια εγκλήματα, λίγους μόλις μήνες μετά την αποφυλάκισή του. 

Με πληροφορίες από AFP και Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Καταγγελίες για βασανιστήρια μεταναστών σε φυλακές της ICE - Τους αναγκάζουν να γονατίσουν και να φάνε σαν σκυλιά

Διεθνή / ΗΠΑ: Καταγγελίες για πλήρη εξαθλίωση των μεταναστών σε φυλακές της ICE - Τους αναγκάζουν να τρώνε σαν σκυλιά

Απάνθρωπες συνθήκες που επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την ορκωμοσία του Τραμπ - Εκατοντάδες κρατούμενοι δεν έχουν χώρο να καθίσουν και μένουν όρθιοι, μηδαμινή πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, μπάνιο ή επαρκές φαγητό
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Δημοσίευσε AI βίντεο που δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα με χειροπέδες στη φυλακή

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δημοσίευσε AI βίντεο που δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα με χειροπέδες στη φυλακή

Το deepfake βίντεο που απαθανατίζει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να φοράει τη χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή των κρατουμένων και να κοιτά απεγνωσμένος μέσα από το κελί του, κάνει τον γύρο των social media
LIFO NEWSROOM
Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο, θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Διεθνή / Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο- θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Συγγενής του μοναδικού επιζώντα από το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, υποστηρίζει πως ο 40χρονος ένα μήνα μετά, κάθε βράδυ ξαναζεί τα γεγονότα της μοιραίας πτήσης
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το ό,τι οι αποφάσεις των δικαστών ανά τον κόσμο έρχονται όλο και περισσότερο κόντρα στο κοινό αίσθημα περί απονομής Δικαιοσύνης, δεν είναι κάτι πρόσφατο.Το ό,τι τα πράγματα θα έφταναν σε τέτοιο σημείο κάποια στιγμή, είναι απλώς μια φυσική κατάληξη και είμαι σίγουρος πως έπεται συνέχεια.Ο κόσμος δεν θα ανέχεται για πολύ ακόμη τη νοοτροπία «ας πρόσεχες» βάσει της οποίας λειτουργεί η ερμηνεία των ήδη εξαιρετικά ελαστικών νόμων σε ό,τι αφορά το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας, ούτε φυσικά την υποτίμηση της ευφυΐας του με ονομαστικές ποινές ..αιώνων και πραγματικές πενταετιών για βαρύτατα και ειδεχθέστατα εγκλήματα.Όσο για εγκλήματα πολιτικών στελεχών και μεγαλοπαραγόντων της επιχειρηματικής, οικονομικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής σφαίρας, ας μη το συζητάμε καν: υπάρχει εκ προοιμίου απόλυτη ασυλία.Αναλογιστείτε το πόσοι και ποιοι θα έπρεπε να είναι ήδη παρελθόν εξαιτίας του ρόλου που έπαιξαν στην καταστροφή της χώρας και τι ρόλο παίζουν ακόμη στα πολιτικά τεκταινόμενα.