Οργή στην Ισπανία για την αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή

Οργή στην Ισπανία για την αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή Facebook Twitter
EPA
1

Η αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή, για τον οποίο η διεύθυνση των φυλακών δεν αποκλείει καν το ενδεχόμενο να επαναλάβει τα εγκλήματά του, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, σήμερα, στην Ισπανία.

Η εξέλιξη έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τις επιεικείς ποινές στην «αγέλη των λύκων», της ομάδας των 5 ανδρών που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας. Το δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε τους άνδρες μόνο για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές και όχι για αυτό του βιασμού.

Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, θεωρητικά, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό.

Ο άνδρας είχε καταδικαστεί για 15 σεξουαλικές επιθέσεις υπό την απειλή μαχαιριού και ακόμα δύο απόπειρες, στο διάστημα 1997-1998.

Αν και αρχικά του είχαν επιβληθεί 167 χρόνια κάθειρξης, ο κρατούμενος εξέτισε μόλις 20 χρόνια που είναι πρακτικά η ανώτατη ποινή.

Βγαίνοντας από την φυλακή με καλυμμένο πρόσωπο, ώστε να μην αποκαλύψει το πρόσωπό του, ο πρώην κατάδικος εξέφρασε την μεταμέλειά του για τον πόνο που προκάλεσε. 

«Τα προγράμματα για όσους που διέπραξαν τα ίδια εγκλήματα με εμένα είναι αποτελεσματικά, εάν το θέλουμε. Αν δεν το θέλουμε, σίγουρα, παραμένουμε ίδιοι. Εγώ όμως τα κατάφερα» διαβεβαίωσε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τους πάντως, η εισαγγελία ενεργοποίησε ένα πρωτόκολλο ειδικής παρακολούθησης, αφού οι σωφρονιστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και επανάληψης των εγκλημάτων.

Η δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των θυμάτων εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της. 

«Αυτός ο κύριος εξέτισε την ποινή του, εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε, όλα είναι σωστά (...) αν και μπήκε στη φυλακή, δεν επανεντάχθηκε. Στην Καταλονία, εκπροσώπησα όλα τα θύματα των κατά συρροή βιαστών και όλοι τους αποφυλακίστηκαν...» σημείωσε η Μαρία Χοσέ Βαρελά, επισημαίνοντας πως ένας εκ των δραστών είχε διαπράξει παρόμοια εγκλήματα, λίγους μόλις μήνες μετά την αποφυλάκισή του. 

Με πληροφορίες από AFP και Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το ό,τι οι αποφάσεις των δικαστών ανά τον κόσμο έρχονται όλο και περισσότερο κόντρα στο κοινό αίσθημα περί απονομής Δικαιοσύνης, δεν είναι κάτι πρόσφατο.Το ό,τι τα πράγματα θα έφταναν σε τέτοιο σημείο κάποια στιγμή, είναι απλώς μια φυσική κατάληξη και είμαι σίγουρος πως έπεται συνέχεια.Ο κόσμος δεν θα ανέχεται για πολύ ακόμη τη νοοτροπία «ας πρόσεχες» βάσει της οποίας λειτουργεί η ερμηνεία των ήδη εξαιρετικά ελαστικών νόμων σε ό,τι αφορά το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας, ούτε φυσικά την υποτίμηση της ευφυΐας του με ονομαστικές ποινές ..αιώνων και πραγματικές πενταετιών για βαρύτατα και ειδεχθέστατα εγκλήματα.Όσο για εγκλήματα πολιτικών στελεχών και μεγαλοπαραγόντων της επιχειρηματικής, οικονομικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής σφαίρας, ας μη το συζητάμε καν: υπάρχει εκ προοιμίου απόλυτη ασυλία.Αναλογιστείτε το πόσοι και ποιοι θα έπρεπε να είναι ήδη παρελθόν εξαιτίας του ρόλου που έπαιξαν στην καταστροφή της χώρας και τι ρόλο παίζουν ακόμη στα πολιτικά τεκταινόμενα.