Οργή στην Ισπανία για την αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή

Οργή στην Ισπανία για την αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή Facebook Twitter
EPA
1

Η αποφυλάκιση ενός κατά συρροή βιαστή, για τον οποίο η διεύθυνση των φυλακών δεν αποκλείει καν το ενδεχόμενο να επαναλάβει τα εγκλήματά του, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, σήμερα, στην Ισπανία.

Η εξέλιξη έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τις επιεικείς ποινές στην «αγέλη των λύκων», της ομάδας των 5 ανδρών που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας. Το δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε τους άνδρες μόνο για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές και όχι για αυτό του βιασμού.

Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, θεωρητικά, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό.

Ο άνδρας είχε καταδικαστεί για 15 σεξουαλικές επιθέσεις υπό την απειλή μαχαιριού και ακόμα δύο απόπειρες, στο διάστημα 1997-1998.

Αν και αρχικά του είχαν επιβληθεί 167 χρόνια κάθειρξης, ο κρατούμενος εξέτισε μόλις 20 χρόνια που είναι πρακτικά η ανώτατη ποινή.

Βγαίνοντας από την φυλακή με καλυμμένο πρόσωπο, ώστε να μην αποκαλύψει το πρόσωπό του, ο πρώην κατάδικος εξέφρασε την μεταμέλειά του για τον πόνο που προκάλεσε. 

«Τα προγράμματα για όσους που διέπραξαν τα ίδια εγκλήματα με εμένα είναι αποτελεσματικά, εάν το θέλουμε. Αν δεν το θέλουμε, σίγουρα, παραμένουμε ίδιοι. Εγώ όμως τα κατάφερα» διαβεβαίωσε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τους πάντως, η εισαγγελία ενεργοποίησε ένα πρωτόκολλο ειδικής παρακολούθησης, αφού οι σωφρονιστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και επανάληψης των εγκλημάτων.

Η δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των θυμάτων εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της. 

«Αυτός ο κύριος εξέτισε την ποινή του, εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε, όλα είναι σωστά (...) αν και μπήκε στη φυλακή, δεν επανεντάχθηκε. Στην Καταλονία, εκπροσώπησα όλα τα θύματα των κατά συρροή βιαστών και όλοι τους αποφυλακίστηκαν...» σημείωσε η Μαρία Χοσέ Βαρελά, επισημαίνοντας πως ένας εκ των δραστών είχε διαπράξει παρόμοια εγκλήματα, λίγους μόλις μήνες μετά την αποφυλάκισή του. 

Με πληροφορίες από AFP και Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM
Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το ό,τι οι αποφάσεις των δικαστών ανά τον κόσμο έρχονται όλο και περισσότερο κόντρα στο κοινό αίσθημα περί απονομής Δικαιοσύνης, δεν είναι κάτι πρόσφατο.Το ό,τι τα πράγματα θα έφταναν σε τέτοιο σημείο κάποια στιγμή, είναι απλώς μια φυσική κατάληξη και είμαι σίγουρος πως έπεται συνέχεια.Ο κόσμος δεν θα ανέχεται για πολύ ακόμη τη νοοτροπία «ας πρόσεχες» βάσει της οποίας λειτουργεί η ερμηνεία των ήδη εξαιρετικά ελαστικών νόμων σε ό,τι αφορά το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας, ούτε φυσικά την υποτίμηση της ευφυΐας του με ονομαστικές ποινές ..αιώνων και πραγματικές πενταετιών για βαρύτατα και ειδεχθέστατα εγκλήματα.Όσο για εγκλήματα πολιτικών στελεχών και μεγαλοπαραγόντων της επιχειρηματικής, οικονομικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής σφαίρας, ας μη το συζητάμε καν: υπάρχει εκ προοιμίου απόλυτη ασυλία.Αναλογιστείτε το πόσοι και ποιοι θα έπρεπε να είναι ήδη παρελθόν εξαιτίας του ρόλου που έπαιξαν στην καταστροφή της χώρας και τι ρόλο παίζουν ακόμη στα πολιτικά τεκταινόμενα.