Οργή έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η απόφαση του Ζαΐχ Μπολσονάρο να φιλοξενήσει η χώρα το Κόπα Αμέρικα, εν μέσω προειδοποιήσεων των ειδικών για νέο κύμα κορωνοϊού.

 

Η Κολομβία και η Αργεντινή επρόκειτο να συνδιοργανώσουν το Κόπα Αμέρικα, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13 Ιουνίου. Όμως και οι δύο χώρες αποσύρθηκαν από διοργανώτριες, η πρώτη λόγω των σφοδρών διαδηλώσεων και η δεύτερη εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Τελικά η Βραζιλία ανέλαβε τη διοργάνωση, παρότι πρόκειται για τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο τραγικό απολογισμό από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς, με περισσότερους από 462.000 νεκρούς.

 

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ζήτησε από τον Μπολσονάρο να εξηγήσει την αιφνιδιαστική απόφασή του. Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από προσφυγή του κόμματος των Εργαζομένων της αντιπολίτευσης, που είναι αντίθετο με τη διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα στη Βραζιλία, δεδομένης της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Ο Μπολσονάρο έχει προθεσμία πέντε ημέρες προκειμένου να δώσει στο Ανώτατο Δικαστήριο πληροφορίες για την απόφαση ανάληψης της διοργάνωσης.

 

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ήδη ότι το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Μπραζίλια είναι ανάμεσα στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα ματς του Κόπα Αμέρικα. Οι αγώνες θα γίνουν χωρίς φιλάθλους.

 

Ο Μπολσονάρο υπεραμύνθηκε της απόφασής του, υποστηρίζοντας ότι το τουρνουά δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Από την αρχή έχω πει για την πανδημία: λυπάμαι για τους θανάτους, αλλά πρέπει να ζήσουμε», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «τελειωμένη απόφαση», συμπληρώνοντας ότι σε αυτό συμφωνεί και ο υπουργός Υγείας.

 

«Παράνοια...»

 

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων και των ποσοστών πληρότητας στα νοσοκομεία δείχνουν ότι έρχεται ένα νέο κύμα κορωνοϊού στη Βραζιλία, εξαιτίας της εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων.

 

«Είναι αδύνατο να περιγράψει κάποιος την παράνοια μιας διοργάνωσης τέτοιου μεγέθους εδώ τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος Χοσέ Νταβίντ Ουρμπάες. «Οι χειρότερες φάσεις (της επιδημίας στη Βραζιλία) το 2020 ήταν 3-4 φορές μικρότερου μεγέθους από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Έχουμε αυτή την ψευδή αίσθηση ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ακόμη σε μία τρομακτική φάση πολύ γρήγορης εξάπλωσης», συμπλήρωσε.

 

Η απόφαση για το Κόπα Αμέρικα- που ήρθε μόλις λίγα 24ωρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στη Βραζιλία κατά του Μπολσονάρο- έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ αρκετοί από αυτούς κάνουν έκκληση στα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

 

Ο γερουσιαστής Ότο Αλενκάρ έκανε έκκληση στον Νεϊμάρ. «Δεν θα έπρεπε να συμφωνήσεις με τη διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα στη Βραζιλία. Μην συμφωνήσεις σε αυτό. Δεν είναι το πρωτάθλημα στο οποίο έχουμε ανάγκη να μετάσχουμε τώρα. Πρέπει να μετάσχουμε στο πρωτάθλημα του εμβολιασμού», ανέφερε.

 

Ο Ρέναν Καλχέιρος, εισηγητής της επιτροπής της γερουσίας που κάνει έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας, κάλεσε τους ποδοσφαιριστές να αρνηθούν να παίξουν «την ώρα που συγγενείς και γνωστοί σας συνεχίζουν να πεθαίνουν». Ο Καλχέιρος καταδίκασε την ανάληψη της διοργάνωσης, την οποία χαρακτήρισε «πρωτάθλημα του θανάτου».

 

Ο Ζούκα Κφούρι, ένας από τους κορυφαίους αθλητικογράφους της Βραζιλίας, χαρακτήρισε τη διοργάνωση «τάφο της Αμερικής». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να φέρεις εννέα ομάδες της Νότιας Αμερικής- και πιθανόν νέες μεταλλάξεις- σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας, σπαταλώντας πόρους, αλλά και την προσοχή που θα έπρεπε να είναι στραμμένη στους χιλιάδες ασθενείς μας που έχουν μολυνθεί», έγραψε.

 

Σκληρή ήταν και η κριτική του Λουίς Ρομπέρτο, που είναι από τους πιο γνωστούς τηλεοπτικούς σχολιαστές στη Βραζιλία. «Είναι ντροπή. Είναι πρόκληση. Είναι χαστούκι σε όλους τους Βραζιλιάνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.Με πληροφορίες από AFP, Guardian, Reuters, BBC