Ορεινοί γορίλες και άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κινδυνεύουν να αιχμαλωτιστούν από την άγρια φύση και να εξαχθούν σε κινεζικούς ζωολογικούς κήπους, υποστηρίζουν ομάδες διατήρησης της άγριας ζωής.

 

Μια επιστολή που διέρρευσε από τον υπουργό περιβάλλοντος του Κονγκό προς μία κινεζική εταιρεία, προφανώς αναφερόμενη σε αίτημα για μια σειρά από σπάνια είδη, προκάλεσε αγανάκτηση στην οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής Born Free και άλλες οργανώσεις.

 

Η αλληλογραφία, που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν περιβαλλοντικό ακτιβιστή, αναφέρεται σε ένα αίτημα για μια δωδεκάδα ορεινων γορίλων, 16 πυγμαίους χιμπατζήδες ή "μπονόμπος", 16 χιμπατζήδες και 20 οκάπι.

 

Τα ζώα, τα οποία όλα ανήκουν σε είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, ζητήθηκαν όπως προκύπτει για τον ζωολογικό κήπο Taiyuan, στη βόρεια επαρχία Shanxi, και για τον ζωολογικό κήπο Anji Zhongnan στην ανατολική Κίνα.

 

Το Κονγκό δεν έχει προγράμματα εκτροφής σε αιχμαλωσία, οπότε είναι κατανοητό ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε τα ζώα να αιχμαλωτίζονται από την άγρια φύση. Πιστεύεται ότι μόνο 200 ορεινοί γορίλες παραμένουν στο Κονγκό, ενώ οι μπονόμπος είναι ενδημικοί στη χώρα.

 

Ο πρόεδρος του Born Free, Will Travers, δήλωσε: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από αυτές τις προτάσεις και φοβόμαστε για την ευημερία των ζώων σε περίπτωση που - θεός φυλάξει - φύγουν. Η αιχμαλωσία από την άγρια φύση θα θέσει σε κίνδυνο ζωές και, κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων μας, οι ζωολογικοί κήποι σαφώς δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις πολύπλοκες ιατροφαρμακευτικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες αυτών των ζώων εάν επιβιώσουν από τη σύλληψη και τη μεταφορά».

 

Οργή με αποκάλυψη πως οι Κινέζοι θέλουν μυστικό deal για να πάρουν άγρια ζώα από το Κονγκό
Ένα ζευγάρι οκάπι

 

Τα νέα έχουν προκαλέσει ευρύτερους φόβους ότι οι τεράστιες επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών σε μεγάλες εκτάσεις της Αφρικής ενδέχεται να δώσουν στην Κίνα τη δυνατότητα να προσεγγίσει και να εκμεταλλευτεί την άγρια πανίδα προκειμένου να προμηθεύσει πιθανές αγορές της.

 

Η επιστολή, με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2018 και υπογεγραμμένη από τον υπουργό περιβάλλοντος του Κονγκό, Amy Ambatobe Nyongolo, φαίνεται να συμφωνεί με την εξαγωγή των ζώων και δηλώνει ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Κονγκό θα πρέπει να φιλοξενηθεί στην Κίνα για να εξασφαλίσει την κατάλληλη εισαγωγή και προστασία των διάφορων ειδών στους δύο ζωολογικούς κήπους.


Η απάντηση απευθύνεται στον Liu Min Heng, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Tianjing Junheng International Trade Corporation Ltd, και αναφέρει μια φερόμενη συμφωνία μεταξύ των κινέζικων ζωολογικών κήπων και του Ινστιτούτου για τη Διατήρηση της Φύσης του Κονγκό (ICCN), θεματοφύλακα της πανίδας και χλωρίδας της χώρας.

 

Ο Adams Cassinga, ερευνητικός δημοσιογράφος που έγινε περιβαλλοντολόγος και ιδρυτής του οργανισμού Conserv Congo, ενημερώθηκε για την επιστολή από μια πηγή. Το δημοσίευσε online και ξεκίνησε ένα αίτημα για την αποφυγή της εξαγωγής των ζώων, η οποία έχει υπογραφεί από περίπου 3.000 άτομα.

 

Ο Cassinga είπε: «Ήμουν απόλυτα σοκαρισμένος όταν είδα την επιστολή. Όλα αυτά τα ζώα είναι προστατευμένα και απειλούνται. Έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες από τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη διαφύλαξή τους και τότε αυτός ο τύπος προέρχεται από το πουθενά και αποφασίζει να στείλει αυτά τα ζώα στην Κίνα χωρίς συναίνεση».

 

Σύμφωνα με τις πηγές του Cassinga, η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της κινεζικής εταιρείας προβλέπει ότι όλοι οι απόγονοι των ζώων θα πρέπει να επιστραφούν στη φύση του Κονγκό.

 

Ωστόσο, ο Cassinga αμφισβητεί την πρακτικότητα ενός τέτοιου σχεδίου: «Αυτό είναι κάτι μάλλον απίθανο λόγω πολλών προκλήσεων, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης πόρων στο κράτος του Κονγκό. Παρόλο που υποστηρίζεται ότι η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη, κανείς δεν ξέρει τι υποσχέσεις δέχθηκε η κυβέρνηση του Κονγκό σε αντάλλαγμα για το εμπόριο αυτών των πολύτιμων ζώων».

 

Το ICCN εξέδωσε αλληλογραφία στην οποία αποστασιοποιείται από την πρόταση εξαγωγής ζώων, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί την σύμβαση για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (Cites).


Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κονγκό έχει εκδώσει έκτοτε δήλωση στην οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει κάποια συμφωνία και ότι η Cites εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση.

 

Σε μια επιστολή προς τους Cites, Born Free και 15 άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, εξέφρασαν ανησυχίες και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την αποτροπή πιθανών αθέμιτων εξαγωγών. Οι οργανισμοί ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε απομάκρυνση ανθρωποειδών πιθήκων από τη φύση θα ήταν παράνομη σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.


Ο Travers παραδέχτηκε ότι οι κινεζικές επενδύσεις μπορεί να είναι ελκυστικές για τις δοκιμαζόμενες αφρικανικές οικονομίες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας της ηπείρου.


Με την σύλληψη ζωντανών ανθρωποειδών πιθήκων από τη φύση συνήθως συνεπάγεται και η διατάραξη ολόκληρων κοινωνικών ομάδων και τη θανάτωση άλλων μελών της οικογένειας με καταστροφικές συνέπειες, προειδοποίησε η φιλανθρωπική οργάνωση.

 

«Με την τεράστια επενδυτική της ικανότητα, η Κίνα έχει μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι διεθνείς της δραστηριότητες δεν θα βλάψουν την ήδη καταπονημένη άγρια ζωή του κόσμου», δήλωσε ο Travers.


Ο Amy Ambatobe, ο οποίος αρνήθηκε ότι είχε συμφωνήσει στην εξαγωγή των ζώων, δήλωσε ότι είχε παραπέμψει το αίτημα στους ειδικούς στην προστασία ζώων της χώρας.


«Έλαβα την αίτηση από τους Κινέζους ζητώντας μερικά ζώα όπως οκάπι, γορίλες και ούτω καθεξής», είπε. «Δεν συμφώνησα ότι τα ζώα θα εξαχθούν. Αυτό που έκανα ήταν να γράψω στο ICCN για να δούμε εάν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί κάποια ανταλλαγή με την Κίνα», αναφέρει.

 

«Ως υπουργός, δεν θα μπορούσα να πω ναι ή όχι, γι 'αυτό και προώθησα την επιστολή. Με εξαίρεση του οκάπι, τα ζώα αυτά δεν επιτρέπεται να εξαχθούν».


Είπε ότι τα ζώα δεν θα ανταλλάσσονταν με χρήματα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το Born Free ισχυρίζεται ότι μια εταιρεία με το ίδιο όνομα με εκείνη που εμφανίζεται στην αλληλογραφία του υπουργού περιβάλλοντος του Κονγκό είχε προηγουμένως εμπλακεί στην εξαγωγή οκτώ ζωντανών χιμπατζήδων από τη Γουινέα στην Κίνα επτά χρόνια πριν. Η κίνηση αυτή οδήγησε την εν λόγω χώρα της δυτικής Αφρικής να υποβληθεί σε εμπορικές κυρώσεις.


Η εταιρία Tianjing Junheng International Trade Corporation Ltd δεν έχει σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr