Μια ομάδα δέκα ορειβατών από το Νεπάλ έκανε το ως τώρα ακατόρθωτο και κατέκτησε την κορυφή του βουνού K2 τον χειμώνα. 

 

Είναι η πρώτη ομάδα που φτάνει στην κορυφή του δεύτερου υψηλότερου βουνό στον κόσμο σε χειμερινή περίοδο. Ο ορειβάτης Nimsdai Purja, μέλος της ομάδας, δήλωσε ότι έφτασαν στην κορυφή, στις 17:00 τοπική ώρα (12:00 GMT).

 

Δεκάδες αναρριχητές βρισκόταν στο βουνό με υψόμετρο 8.611 μ. ελπίζοντας να επιτύχουν το ίδιο κατόρθωμα. Ένας Ισπανός ορειβάτης πέθανε μετά από πτώση, καθώς κατέβαινε. Από την πρώτη απόπειρα ορειβατών το 1987-1988, έχουν γίνει μόνο λίγες χειμερινές αποστολές στο K2. Μέχρι τώρα, κανένας δεν είχε φτάσει πάνω από τα 7.650 μέτρα.

 

Ορειβάτες κατάφεραν το ακατόρθωτο: Κατέκτησαν την κορυφή του «άγριου βουνού» Κ2 μέσα στον χειμώνα

 

Το K2, το οποίο έχει διαφορά υψόμετρου 200 μέτρα από το Έβερεστ, είναι μέρος της οροσειράς, Karakoram, που εκτείνεται στα σύνορα Πακιστάν-Κίνας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ορειβάτες σκαρφαλώνουν στην κορυφή του τέτοια εποχή. Οι πρώτοι που είχαν κατακτήσει την κορυφή του καλοκαίρι, ήταν η ιταλική ομάδα Karakoram στις 31 Ιουλίου του 1954.

 

Η οροσειρά έχει κορυφές πάνω από 8.000 μέτρα ύψος και, θεωρείται μεγάλη πρόκληση για τους ορειβάτες τον χειμώνα. Μάλιστα από πολλούς το Κ2 χαρακτηρίζεται «άγριο βουνό», χαρακτηρισμός που προέκυψε όταν ο Αμερικανός ορειβάτης Τζορτζ Μπελ κατά τη δική του προσπάθεια το 1953 δήλωσε: «Είναι ένα άγριο βουνό που προσπαθεί να σε σκοτώσει». Μάλιστα, έντεκα ορειβάτες σκοτώθηκαν στο εν λόγω βουνό από χιονοστιβάδα το 2008.

 

Οι ορειβάτες του Νεπάλ αρχικά ήταν κατανεμημένοι σε τρεις από τις τέσσερις ανταγωνιστικές ομάδες - συνολικά 60 άτομα. Αλλά οι 10 Νεπαλοί αργότερα ενώθηκαν σε μια ενιαία ομάδα για το ιστορικό κατόρθωμα στο όνομα του Νεπάλ.

 

Ο ορειβάτης Nirmal Purja - πρώην μέλος της ειδικής υπηρεσίας σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου - μοιράστηκε μια εικόνα της ομάδας που γιορτάζει το κατόρθωμα, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τον διοργανωτή αποστολής Seven Summit Treks.

 

Ορειβάτες κατάφεραν το ακατόρθωτο: Κατέκτησαν την κορυφή του «άγριου βουνού» Κ2 μέσα στον χειμώνα

 

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της ιστορίας και δείξαμε ότι η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα και μια θετική ψυχική στάση μπορούν να μας ωθήσουν να φτάσουμε αυτό που θεωρούμε αδύνατο» δήλωσε ο κ. Purja.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr