Ζευγάρι που ήθελε γιο, μήνυσε κλινική εξωσωματικής επειδή η παρένθετη μητέρα γέννησε κορίτσι

Ομόφυλο ζευγάρι που ήθελε γιο, μήνυσε κλινική εξωσωματικής επειδή η παρένθετη μητέρα γέννησε κορίτσι Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένα ζευγάρι μήνυσε κλινική γονιμότητας στην Καλιφόρνια, επειδή ζήτησε ένα αρσενικό έμβρυο αλλά κατέληξαν να κάνουν κορίτσι.

Σύμφωνα με το CBSNews, ο Albert και ο Anthony Saniger ήταν αποφασισμένοι να γίνουν πατεράδες δύο γιων. Πριν παντρευτούν το 2013, είχαν ήδη επιλέξει τα ονόματα των μελλοντικών παιδιών τους και μάλιστα είχαν δημιουργήσει και λογαριασμούς στο Gmail για αυτά.

Η κλινική HRC Fertility και ο ειδικός γονιμότητας Dr Bradford A Kolb φέρεται να διαβεβαίωσαν το ζευγάρι ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν το φύλο του μωρού. Το ζευγάρι ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε ένα αρσενικό έμβρυο να εμφυτευθεί στην παρένθετη μητέρα που θα το κυοφορούσε.

Τον Μάιο του 2020, το ζευγάρι έδωσε το σπέρμα και μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες η παρένθετη μητέρα τους έμεινε έγκυος τον Δεκέμβριο. Γέννησε ένα κοριτσάκι το 2021.

Τότε το ζευγάρι ξεκίνησε τη νομική διαδικασία εναντίον της κλινικής. Η μήνυση του ζευγαριού αναφέρει ότι η κλινική γονιμότητας «με αμέλεια, απερίσκεπτα και/ή εκ προθέσεως μετέφερε ένα θηλυκό έμβρυο στον φορέα κύησης των Saniger».

Η μήνυση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες και αφορά παραβίαση της σύμβασης, ιατρική αμέλεια και δόλια απόκρυψη, και παραβίαση του Νόμου περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού και του Νόμου περί Νομικής Αντιμετώπισης Καταναλωτών.

Το ζευγάρι ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση, επικαλούμενο το κόστος των 300.000 δολαρίων της διαδικασίας γονιμότητας, καθώς και το κόστος ανατροφής τριών παιδιών αντί για δύο, καθώς επιμένουν στο αρχικό τους σχέδιο να αποκτήσουν δύο γιους.

Ο ιστότοπος του HRC αναφέρει ότι «αφιερώνεται στο να βοηθά την ομοφυλοφιλική και λεσβιακή κοινότητα να επιτύχει τα όνειρά της για γονεϊκότητα». Η κλινική διαφημίζει επίσης έλεγχο φύλου για ωάρια, ώστε οι γονείς να μπορούν να επιλέξουν το φύλο του παιδιού τους.

Η κλινική απάντησε στην αγωγή αναφέροντας πως «κάθε παιδί έχει αξία και απεριόριστες δυνατότητες ανεξαρτήτως φύλου».

«Στο HRC Fertility, η αποστολή μας είναι να παρέχουμε φροντίδα παγκόσμιας κλάσης», είπε ένας εκπρόσωπος στο NBC Los Angeles.

«Έχουμε βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ζευγαριού που εμπλέκεται σε αυτή τη δίκη.

»Ελπίζουμε οι Saniger να βρουν αγάπη και αξία στο υγιές παιδί τους, ενώ τόσοι πολλοί σε όλη τη χώρα παλεύουν με αναπαραγωγικά προβλήματα».

Νωρίτερα φέτος, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη όταν ένα ζευγάρι λεσβιών, μήνυσε μια κλινική γονιμότητας της Νέας Υόρκης αφού ζήτησαν ένα θηλυκό έμβρυο αλλά βρέθηκαν με ένα αγοράκι.

Η Heather Wilhelm-Routenberg και η σύζυγός της Robin (Robbie) Routenberg-Wilhelm δήλωσαν ότι δεν ήθελαν αγόρι επειδή η Heather είχε πέσει θύμα επίθεσης στο παρελθόν.

Τα ομόφυλα ζευγάρια πληρώνουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να βιώσουν τη χαρά της γονεϊκότητας σε σύγκριση με άλλα ζευγάρια.

Σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας δε, τα ομόφυλα γυναικεία ζευγάρια πρέπει να υποβληθούν σε 12 γύρους ενδομήτριας σπερματέγχυσης ή γύρους θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης για να «αποδείξουν» την ιατρική τους γονιμότητα προτού μπορέσουν να λάβουν θεραπεία που χρηματοδοτείται από το NHS, ενώ τα μικτά ζευγάρια πρέπει μόνο να έχουν προσπαθήσει για την εγκυμοσύνη για δύο χρόνια πριν λάβουν χρηματοδότηση από το NHS.

Η επί πληρωμή παρένθετη μητρότητα δεν είναι νόμιμη στη Βρετανία και η παρένθετη μητέρα γίνεται αυτόματα η νόμιμη μητέρα του παιδιού, με πολλούς πατέρες να βασίζονται στην εμπιστοσύνη για τη θεμελίωση των γονικών δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες του PinkNews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ