Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι ζήτησε από τους εισαγγελείς να εξετάσουν μια έκθεση βετεράνου πολέμου, σύμφωνα με την οποία Ολλανδοί στρατιώτες πυροβόλησαν και ενδέχεται να σκότωσαν πολίτες στην επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν το 2007.

 

Το υπουργείο απάντησε σε μια έκθεση Ολλανδού βετεράνου, ο οποίος ανέφερε ότι οι ανώτεροι τους τον διέταξαν να πυροβολήσει με βαρύ οπλισμό κατά ενός συμπλέγματος σπιτιών στην κοιλάδα της Chora, επειδή υποπτεύονταν ότι εκεί κρύβονταν Ταλιμπάν.

 

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Trouw, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο βετεράνος είπε ότι η απόφαση βασίστηκε μόνο σε αποσπασματικές πληροφορίες από ραδιοεπικοινωνίες και ότι οι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης δεν ανταπέδωσαν τα πυρά.

 

Αυτό φαίνεται να παραβιάζει τους κανόνες δέσμευσης του ολλανδικού στρατού στο Αφγανιστάν, που ορίζουν ότι οι δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας.

 

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έλαβε πολύ σοβαρά την έκθεση και εξέταζε κάθε γνωστό βίαιο περιστατικό στην Ουρουζγκάν εκείνη την εποχή. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζει βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι βετεράνοι μπορούν να αναφέρουν ανάλογα περιστατικά.

 

Η έρευνα ακολουθεί μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία τον περασμένο μήνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας σκότωσαν 39 άοπλους κρατούμενους και πολίτες στο Αφγανιστάν, με ανώτερους διοικητές να αναγκάζουν τους κατώτερους στρατιώτες να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους αιχμάλωτους.

 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε κάποιες ενδείξεις ότι Ολλανδοί στρατιώτες είχαν επίσης διαπράξει ανάλογα εγκλήματα, αλλά το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει μια έρευνα παρόμοια με αυτήν στην Αυστραλία για να το ελέγξει.

 

Mε πληροφορίες του Reuters