Ολλανδία: Το ακροδεξιό FvD είναι ο νικητής των περιφερειακών εκλογών

Ολλανδία: Το ακροδεξιό FvD είναι ο νικητής των περιφερειακών εκλογών Facebook Twitter
EPA
1

Το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) αναδείχθηκε η ισχυρότερη δύναμη στις περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία.


Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί το τηλεοπτικό δίκτυο TV NOS ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε χάνει την πλειοψηφία στη Γερουσία.


Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων το FvD θα έχει δέκα έδρες στη Γερουσία με το VVD του Ρούτε να καταφέρνει να εξασφαλίζει 12. Συνολικά ο κυβερνητικός συνασπισμός πέφτει στις 31 έδρες από 38 που είχε μέχρι τώρα, σε σύνολο 75 που διαθέτει το σώμα.


Μέχρι τώρα το FvD είχε δύο έδρες στην κάτω βουλή, αλλά καμία στη Γερουσία. Κατάφερε μάλιστα να πάρει ψήφους και από το άλλο κόμμα της ακροδεξιάς, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χερτ Βίλντερς, το οποίο στη νέα Γερουσία θα διαθέτει 6 έδρες, από 9 που είχε.


«Η αλαζονεία και η ηλιθιότητα» των κυβερνώντων κομμάτων «τιμωρήθηκαν», υπογράμμισε ο Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του FvD απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που φώναζαν το όνομά του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Ο 36χρονος πολιτικός έχει γίνει γνωστός εξαιτίας των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και την οικολογική μετάβαση, η οποία «δεν βοηθά καθόλου τον πλανήτη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα». Έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει πως «οι γυναίκες είναι λιγότερο φιλόδοξες» και «διακρίνονται λιγότερο επαγγελματικά».

«Στεκόμαστε στα συντρίμμια αυτού που κάποτε ήταν ο πιο όμορφος πολιτισμός στον κόσμο», επεσήμανε ο Μποντέ. «Οι διαδοχικές κυβερνήσεις Ρούτε άφησαν τα σύνορα ορθάνοικτα και έσπαγαν συνεχώς τα ρεκόρ μετανάστευσης, αφήνοντας να μπουν (στην Ολλανδία) χιλιάδες άνθρωποι με εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς από τον δικό μας», τόνισε.

«Το είδαμε τη Δευτέρα στην Ουτρέχτη, βιαστές και κλέφτες είναι ελεύθεροι. Είναι ντροπή», υπογράμμισε ο Μποντέ, αναφερόμενος στο βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο του δράστη της επίθεσης σε τραμ της Ουτρέχτης.
Εξάλλου ο Μποντέ, ένας αυτοαποκαλούμενος διανοούμενος, έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει την τρέχουσα χαώδη κατάσταση στη Βρετανία.

«Θα ξεκινήσουμε δουλειά»

Ο Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια. Προβλέπεται να έχει μέλλον στις Βρυξέλλες, αφού διαδραμάτισε ρόλο- κλειδί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου. Όμως πλέον είναι ευάλωτος στο εσωτερικό, καθώς πλέον είναι αναγκασμένος να στηρίζεται σε άλλα κόμματα εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε δουλειά», δήλωσε στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
«Πρέπει να συζητήσουμε με άλλα κόμματα το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταφέρουμε να συνεχίσουμε να κυβερνάμε σωστά τη χώρα», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Οι περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία χαρακτηρίστηκαν από πολλούς άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική του Μαρκ Ρούτε, με την ακροδεξιά να στέκεται στο ζήτημα της μετανάστευσης. Αναμφίβολα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε στο τέλος της από την επίθεση της Δευτέρας στην Ουτρέχτη, με τρεις νεκρούς, για την οποία συνελήφθη ένας ύποπτος γεννημένος στην Τουρκία. Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας εξετάζεται «σοβαρά» από τις διωκτικές αρχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

1 σχόλια