Ολάντ υπέρ Πορτογαλίας και κατά των κυρώσεων

Ολάντ υπέρ Πορτογαλίας και κατά των κυρώσεων Facebook Twitter
0

«Δεν μπορούν να ζητούνται από την Πορτογαλία περισσότερα από αυτά που έχει κάνει ήδη» σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη Λισαβόνα, προσφέροντας την υποστήριξή του στην πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις για δημοσιονομική παρέκκλιση.

 

«Έχουμε ανάγκη κοινούς κανόνες, καθώς ανήκουμε όλοι στην ευρωζώνη, αλλά έχουμε επίσης ανάγκη αλληλεγγύη και ελπίδα», ανέφερε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πορτογαλική πρωτεύουσα στο πλευρό του πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα την έναρξη μιας διαδικασίας επιβολής κυρώσεων—δίχως προηγούμενο στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης—σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των δημόσιων ελλειμμάτων τους το 2015.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται πλέον να προτείνει την επιβολή προστίμων, ύψους ίσου με έως και το 0,2% του ΑΕΠ, αν και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε οι κυρώσεις αυτές να είναι «μηδενικές».

 

«Η Γαλλία θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσει να λάβει πολύ γρήγορα την απόφασή της», είπε ο Ολάντ σήμερα, τονίζοντας πως η Πορτογαλία έχει ήδη κάνει «τεράστια προσπάθεια» και «πολλές θυσίες» για να «τηρήσει τους κανόνες».

 

Ευχαριστώντας τον Ολάντ για την «υποστήριξη» της Γαλλίας, ο Κόστα διαβεβαίωσε ότι η Λισαβόνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. «Δεν υπάρχει ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινούς κανόνες και η Πορτογαλία θέλει να τηρήσει τους κοινούς κανόνες», σημείωσε.

 

Η πορτογαλική κυβέρνηση, σε επιστολή της που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμη να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν τη διόρθωση οποιασδήποτε δημοσιονομικής παρέκκλισης» φέτος.

 

Η Πορτογαλία δεν πέτυχε το 2015 τον συμφωνημένο στόχο να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ. Εξαιτίας του κόστους της διάσωσης της τράπεζας Banif τον Δεκέμβριο το πορτογαλικό δημόσιο έλλειμμα διογκώθηκε στο 4,4%.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Ο Σέργκει Μοσούνωφ εξαγοράζει τη Fabergé έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Η Φαμπερζέ των αυτοκρατορικών αυγών περνά στα χέρια του Σέργκει Μοσούνωφ έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Ο επιχειρηματίας Σέργκει Μοσούνωφ απέκτησε το διάσημο brand Φαμπερζέ, γνωστό για τα πολυτελή κοσμήματα και τα περίφημα αυγά, σε μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων, συνεχίζοντας την κληρονομιά της εμβληματικής μάρκας
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα

Η απόφαση του Ισραήλ να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς πλήρη κατοχή αποκαλύπτει τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και των στρατιωτικών ηγετών, σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου
LIFO NEWSROOM