ΟΗΕ: Στα 60 εκατομμύρια οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι

ΟΗΕ: Στα 60 εκατομμύρια οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι Facebook Twitter
0

Το 2015 αναμένεται να τελειώσει με έναν νέο αριθμό ρεκόρ εκτοπισμένων και προσφύγων στον κόσμο, υψηλότερο από αυτόν του 2014, που ήταν 59,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Το 2015 θα είναι αναμφίβολα η χρονιά μιας πρωτοφανούς αύξησης των αναγκαστικών εκτοπισμών στον κόσμο", γράφουν οι ειδικοί της UNHCR υπό το φως των στοιχείων του α' εξαμήνου, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της έκθεσης που δημοσιεύεται σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν "ότι καθώς οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι εκτοπισμένοι συνέχισαν να αυξάνονται το 2015, είναι πιθανό ο αριθμός τους να ξεπεράσει κατά πολύ" το όριο των 60 εκατομμυρίων.

"Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη ανάγκη για ανοχή, συμπόνια και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι πόλεμοι στη Συρία, την Ουκρανία και την Υεμένη προκάλεσαν μαζικές μετακινήσεις.

Κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2015, τουλάχιστον άλλα 5 εκατομμύρια άνθρωποι που θεωρούνται εκτοπισμένοι έχουν καταμετρηθεί. 4,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους και 839.000 έχουν διασχίσει τα σύνορα.

Επίσης στο α΄εξάμηνο, η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή άφιξη μεταναστών μέσω της Μεσογείου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τη Συρία και άλλες χώρες που πλήττονται από πολέμους.

Οι πάρα πολλοί μετανάστες που έφτασαν μετά τον Ιούνιο του 2015, δεν καταγράφονται στην έκθεση αυτή της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο αριθμός των προσφύγων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 45% από το 2011.

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες (4,1 εκατομμύρια), ακολουθεί η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (3,8 εκατομμύρια), η Ευρώπη (3,5 εκατομμύρια), η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (3 εκατομμύρια), ενώ 753.000 πρόσφυγες ζουν στην αμερικανική ήπειρο.

Εξάλλου, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν άσυλο σε 155 χώρες σε όλο τον κόσμο το α' εξάμηνο του 2015, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 (558.000).

Η Γερμανία έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου το α΄εξάμηνο (159.000), σε σύγκριση με 173.100 για το σύνολο του 2014. Ακολουθεί η Ρωσία που έλαβε 100.000 αιτήσεις ασύλου, κυρίως από πολίτες της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ είναι στην τρίτη θέση με 78.200 αιτήσεις ασύλου (+44%).

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων (IDP), δηλαδή αυτών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αλλά όχι τη χώρα τους, ανερχόταν έως τα μέσα Ιουνίου σε 34 εκατομμύρια, δηλαδή 2 εκατομμύρια νέοι εσωτερικά εκτοπισμένοι το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2104.

Η Υεμένη όπου τον Μάρτιο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος είναι η χώρα με τους περισσότερους νέους εσωτερικά εκτοπισμένους (933.500), ακολουθεί η Ουκρανία (559.000), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (558.000), η Νιγηρία (378.500), το Ιράκ (366.500) και το Πακιστάν (309.200).

Η Ύπατη Αρμοστεία καταγράφει επίσης 3,9 εκατομμύρια απάτριδες το πρώτο εξάμηνο του 2015.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM