Την παραίτησή τους υπέβαλαν και τα τρία μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής του ΟΗΕ που είχε αναλάβει να διερευνήσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η επιτροπή, που συστάθηκε το 2021 και είχε γίνει εξαρχής στόχος σφοδρής κριτικής από την ισραηλινή κυβέρνηση, τελούσε υπό την προεδρία της Νοτιοαφρικανής Νάβι Πιλάι – πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος του διεθνούς δικαστηρίου για τη Ρουάντα.
Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ήταν ο Ινδός Μιλούν Κοθάρι και ο Αυστραλός Κρος Σιντότι.
Οι παραιτήσεις κατατέθηκαν χωριστά στις 8, 9 και 10 Ιουλίου, απευθυνόμενες στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Ελβετό διπλωμάτη Γεργκ Λάουμπερ.
Ο Λάουμπερ απηύθυνε πρόσκληση προς τα κράτη-μέλη να καταθέσουν υποψηφιότητες για την πλήρωση των τριών θέσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου, Πασκάλ Σιμ.
Όπως διευκρινίστηκε, οι νέοι ειδικοί αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως οι απερχόμενοι παρουσιάσουν την τελευταία τους έκθεση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Η Νάβι Πιλάι, ηλικίας 83 ετών, επικαλέστηκε λόγους υγείας και φόρτο άλλων υποχρεώσεων στην επιστολή παραίτησής της, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 3 Νοεμβρίου. «Με λύπη μου ανακοινώνω ότι, λόγω ηλικίας, προβλημάτων υγείας και άλλων υποχρεώσεων, αναγκάζομαι να αποχωρήσω από την επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κρος Σιντότι υπέβαλε παραίτηση μία ημέρα αργότερα, στις 9 Ιουλίου, σημειώνοντας πως είναι «κατάλληλη συγκυρία για την επανίδρυση» της επιτροπής, ενώ ο Μιλούν Κοθάρι ακολούθησε στις 10 Ιουλίου.
Η εν λόγω επιτροπή είχε συγκροτηθεί τον Μάιο του 2021 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με σκοπό να ερευνήσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο από το Ισραήλ όσο και από παλαιστινιακές οργανώσεις.
Στις εκθέσεις της είχε αποδώσει στο Ισραήλ ευθύνη για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», κάνοντας λόγο ακόμη και για «έγκλημα εξολόθρευσης» μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Παράλληλα, η επιτροπή είχε κατηγορήσει τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις για την τέλεση «εγκλημάτων πολέμου» και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» κατά των ομήρων που μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει την επιτροπή ως «εκ προοιμίου προκατειλημμένη» και «πολιτικά εργαλειοποιημένη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ