ΟΗΕ: Πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς

ΟΗΕ: Πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο μόλις μέσα σε δύο ημέρες, αυξάνοντας έτσι σε 1.000 και πλέον τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο, στην κυριότερη θαλάσσια μεταναστευτική οδό που συνδέει την Αφρική με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κάνοντας λόγο για «σοκ» από τους «μαζικούς πνιγμούς στη Λιβύη» και απαίτησε να αναληφθεί «κατεπείγουσα διεθνής δράση για να ενισχυθούν οι προσπάθειες διάσωσης στη θάλασσα».

«Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι μας υπενθυμίζουν ότι οι πόλεμοι και η φτώχεια συνεχίζουν να ωθούν ανθρώπους να αποπειρώνται ταξίδια υπό απελπιστικές συνθήκες, τα οποία τους στοιχίζουν τις οικονομίες τους, την αξιοπρέπειά τους» και σε αναρίθμητες περιπτώσεις «σε τελευταία ανάλυση, τη ζωή τους», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, κατά την ανακοίνωση.

«Δεν ήταν ποτέ τόσο επείγον να καταπολεμηθούν οι ριζικές αιτίες (σ.σ. των εκτοπισμών και της παράτυπης μετανάστευσης), να βελτιωθούν οι συνθήκες στη Λιβύη και στις άλλες χώρες κατά μήκος του δρόμου, να προσφερθούν ασφαλείς εναλλακτικές οδοί και να συνεχιστεί η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα», πρόσθεσε ο Γκράντι.

Σύμφωνα με την UNHCR, πάνω από 200 μετανάστες πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο τη 19η και την 20ή Ιουνίου, σε τρεις ναυτικές τραγωδίες.

Τη 19η Ιουνίου, ξύλινο πλεούμενο με πρόσφυγες και μετανάστες ανατράπηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Από τους περίπου 100 επιβαίνοντες, μόλις πέντε επέζησαν, διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, επικαλούμενη μαρτυρίες των διασωθέντων. Ορισμένες σοροί ανασύρθηκαν από σωστικά σκάφη ή ξεβράστηκαν σε παραλίες.

Την ίδια ημέρα, φουσκωτό με περίπου 130 επιβαίνοντες βούλιαξε σε άλλο σημείο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Εξήντα επιζήσαντες διασώθηκαν από ντόπιους αλιείς και οδηγήθηκαν στην πόλη Ντέλα (περίπου 35 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης). Σύμφωνα με την UNHCR, τουλάχιστον 70 άνθρωποι πνίγηκαν σε αυτό το δυστύχημα.

Την 20ή Ιουνίου, η λιβυκή ακτοφυλακή διεξήγαγε μια επιχείρηση διάσωσης στα ανοικτά της πόλης Γκαράμπουλι, 64 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Οι επιζήσαντες, που μεταφέρθηκαν στην Τατζούρα, ανέφεραν ότι πάνω από 50 άνθρωποι που ταξίδευαν μαζί τους χάθηκαν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Οι τραγωδίες αυτές αυξάνουν σε πάνω από 1.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην μεταναστευτική οδό της κεντρικής Μεσογείου, τονίζει η UNHCR, η οποία προεξοφλεί ότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου θα αυξηθεί το καλοκαίρι, εποχή που ευνοεί τα ριψοκίνδυνα αυτά ταξίδια στην ανοικτή θάλασσα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / POLITICO: Ο Πέτερ Μαγιάρ σχεδιάζει «μεγάλη συμφωνία» για επαναφορά των σχέσεων Ουγγαρίας-ΕΕ

Ο νέος ηγέτης της Ουγγαρίας προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας σε δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του από τις ΗΠΑ

Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ και Ιορδανία οφείλουν «να αποζημιώσουν πλήρως την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και να επανορθώσουν για κάθε υλική και ηθική βλάβη», λέει ο Ιρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη
THE LIFO TEAM