ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΗΕ: Η Β.Κορέα στέλνει εργάτες στο εξωτερικό και απομυζεί τον κόπο τους

ΟΗΕ: Η Β.Κορέα στέλνει εργάτες στο εξωτερικό και απομυζεί τον κόπο τους Facebook Twitter
0

Κατηγορίες για καταχρήσεις σε βάρος του λαού του απευθύνει έκθεση του ΟΗΕ, κατά του βορειοκορεατικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το καθεστώς θησαυρίζει στέλνοντας στο εξωτερικό εργάτες για να δουλέψουν χωρίς καμία αμοιβή, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο Marzuki Darusman, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, πιστεύεται ότι τεράστια ποσά έχουν περάσει στα χέρια του καθεστώτος της μυστικοπαθούς χώρας από την καταναγκαστική εργασία χιλιάδων βορειοκορεατών σε άλλες χώρες. Στην έκθεση αναφέρει ότι οι εργάτες  δουλεύουν  μέχρι και 20 ώρες την ημέρα, χωρίς επαρκή τροφή και υπό διαρκή επιτήρηση.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Darusman η πρακτική αυτή έχει γίνει πιο ορατή τα τελευταία χρόνια και «οι αριθμοί έχουν αυξηθεί." "Νομίζω ότι αντανακλά την πολύ σφιχτή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση στο βορρά", είπε ο εισηγητής του ΟΗΕ, σύμφωνα με το CNN.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων από τη Βόρεια Κορέα απασχολούνται σε συμμάχους του Κιμ Γιόνγκ Ουν, όπως η Κίνα και η Ρωσία αλλά και σε μια σειρά από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ευρώπης.

Τον περασμένο Μάιο το CNN υποστηρίζει ότι άνθρωπος που κατόρθωσε να το σκάσει από εργοστάσιο στο Κουβέιτ, όπου δούλευε πέντε μήνες χωρίς αμοιβή, έδωσε τα στοιχεία.

Κανονικά οι βορειοκορεάτες εργαζόμενοι πληρώνονται σύμφωνα με την έκθεση με 120-150 δολάρια το μήνα, όμως οι εργοδότες τους πληρώνουν πολύ υψηλότερα ποσά στο καθεστώς της χώρας.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων πιστεύεται ότι πηγαίνουν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και για την βορειοκορεατική ελίτ.

Πάντως και οι κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής φαίνεται να κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι ο αριθμός των Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό είναι πάνω από 50.000, ενώ νοτιοκορεάτης  κυβερνητικός αξιωματούχος ανεβάζει τον αριθμό αυτό στις  100.000.

Οι κυριότερες βιομηχανίες που απασχολούν τους εργαζόμενους και είναι η εξόρυξη, η υλοτομία, τα υφάσματα και οι κατασκευές.

O Kιμ Γιονγκ Ουν έχει απορρίψει επανειλημμένως αιτήματα του αξιωματούχου του ΟΗΕ για συνάντηση.

0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ