ΟΗΕ: 2,5 εκατομμύρια παιδιά - πρόσφυγες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία

ΟΗΕ: 2,5 εκατομμύρια παιδιά - πρόσφυγες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία βάζουν συχνά στο στόχαστρο παιδιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια ανήλικα θύματα, τα περισσότερα από τα οποία αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.


Στο κείμενό της για την ένοπλη σύρραξη η οποία ξέσπασε το 2011, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία απαριθμεί κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών: βομβαρδισμούς, χρήση χημικών όπλων, βιασμούς κοριτσιών ακόμη και 9 ετών, εξαναγκαστική στρατολόγηση αγοριών. Οι ειδικοί του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας και άλλα 2,5 εκατ. έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες.


«Μέχρι σήμερα, πάνω από 2,1 εκατ. κορίτσια και αγόρια στη Συρία έχουν πάψει να πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά», σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία προσθέτει πως δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει χρόνια εκπαίδευσης. Σχολεία έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στηλιτεύει ακόμη η Επιτροπή του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, την 1η Ιανουαρίου τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον σχολείου στην επαρχία Ιντλίμπ, το ύστατο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη χώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές.


«Η συριακή κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει επείγουσες προσπάθειες προκειμένου όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να επιστρέψουν στο σύστημα παιδείας», ανέφερε η Κάρεν Αμπουζαΐντ, μέλος της Επιτροπής Έρευνας. «Οι ένοπλες οργανώσεις που κατέχουν εδάφη επίσης πρέπει να επιτρέψουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Στο κείμενο της Επιτροπής Έρευνας υπογραμμίζονται τα ψυχικά τραύματα που υφίστανται παιδιά τα οποία βιώνουν επιθέσεις, πολιορκίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις και φυγή, γενικά την απώλεια κάθε ίχνους ομαλότητας στη ζωή τους. Πολλά παιδιά «περιγράφουν ότι υποφέρουν από διάφορες διαταραχές του ύπνου», ή ότι τρέφουν αισθήματα «ανασφάλειας, εγκατάλειψης, εκδίκησης, απελπισίας, φόβου», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία επικαλείται 5.000 συνεντεύξεις με παιδιά και ενήλικους στη Συρία.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το κυριότερο θέατρο επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, περίπου 350.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτοπίστηκαν στην επαρχία από τις αρχές Δεκεμβρίου και αναζήτησαν καταφύγιο σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM