Πρωτοβουλία με επισκέψεις στην Ελλάδα και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστών στο Αιγαίο αναλαμβάνουν Γερμανία και Γαλλία καθώς η Άνγκελα Μέρκελ, φοβάται νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών όπως το 2015.

 

Κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η «Πρωτοβουλία της Μάλτας» θα αξιοποιηθεί ως βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.  «Βλέπω τώρα την μεγάλη απόδοση της Πρωτοβουλίας της Μάλτας, ώστε θα μπορούσαμε με αυτήν να θέσουμε τα θεμέλια για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ μετά το τέλος της συνεδρίασης.

  

Κατά την συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), υπεραμύνθηκε της προκαταρκτικής συμφωνίας για την εφαρμογή συστήματος αυτόματης κατανομής μεταναστών που αποβιβάζονται στην Ιταλία και στην Μάλτα, η οποία επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στην Βαλέττα, μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Μάλτας. Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν οι διασωθέντες να κατανέμονται μεταξύ τους, δηλαδή η καθεμία να δέχεται έναν στους τέσσερις διασωθέντες από την κεντρική Μεσόγειο.

 

«Δεν αλλάζω τίποτα στην πολιτική μου», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στους βουλευτές, αναφερόμενος στην παλαιότερη θέση του για «ανώτατο όριο» στον αριθμό μεταναστών που υποδέχεται η Γερμανία. «Το θέμα είναι ο ανθρωπισμός και η τάξη και προκειμένου να επιτευχθεί η τάξη απαιτείται περιορισμός της μετανάστευσης», πρόσθεσε.


Ενόψει αυτής της συζήτησης και σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Ζεεχόφερ θα επισκεφθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου την Ελλάδα και την Τουρκία, από κοινού με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 

Σύμφωνα με το dpa, στόχος των επισκέψεων είναι να προωθηθεί η καλύτερη λειτουργία της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και να δοθεί στην Ελλάδα στήριξη για την διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ και η Deutsche Welle, oι δύο υπουργοί θα εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Θα ασκήσουν όμως πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.


Στο πλαίσιο αυτό, το Βερολίνο προτίθεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Έως στιγμής είναι άγνωστο εάν οι κ. Ζέεχοφερ και Καστανέρ θα επισκεφθούν κέντρο υποδοχής σε κάποιο ελληνικό νησί.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΚΑΪ / Deutsche Welle