Οι Ταλιμπάν καλύπτουν τα πρόσωπα των τηλεπαρουσιαστριών

Οι Ταλιμπάν καλύπτουν τα πρόσωπα των τηλεπαρουσιαστριών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/JALIL REZAYEE
0

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τις παρουσιάστριες της αφγανικής τηλεόρασης να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν είναι στον τηλεοπτικό αέρα. 

Μέσα ενημέρωσης της χώρας έλαβαν χθες γνώση του νέου διατάγματος των Ταλιμπάν, όπως ενημέρωσε το BBC εκπρόσωπος της θρησκευτικής αστυνομίας. 

Η απόφαση αυτή έρχεται δύο μόλις εβδομάδες ύστερα από την εντολή να καλύπτουν οι Αφγανές τα πρόσωπά τους όταν κυκλοφορούν δημοσίως. 

Η απόφαση για τις τηλεπαρουσιάστριες έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Twitter, με πολλούς χρήστες να βλέπουν άλλο ένα βήμα προς τον θρησκευτικό εξτρεμισμό. 

«Ο κόσμος χρησιμοποιεί τις μάσκες για να προστατεύσει κόσμο από την Covid. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν μάσκες για να προστατεύουν τον κόσμο από το να βλέπει τα πρόσωπα των γυναικών δημοσιογράφων. Για τους Ταλιμπάν, οι γυναίκες είναι ασθένεια» έγραψε ένας ακτιβιστής. 

Από τον περασμένο Αύγουστο, οι Ταλιμπάν έχουν προωθήσει μεγάλο μέρος της υπερσυντηρητικής ατζέντας τους, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που είχαν εκφραστεί όταν ανακατέλαβαν την εξουσία. 

Οι περιορισμοί στις γυναίκες γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί καθώς, μεταξύ άλλων, τους έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια χωρίς άνδρα συνοδό - πρέπει απαραιτήτως να είναι συγγενής - αλλά και έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Στα τέλη Μαρτίου είχαν ανακοινώσει πως κλείνουν τα γυμνάσια και λύκεια θηλέων. 

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η διασφάλιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

«Δεν θα επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία για να ικανοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα ούτε για να κερδίσουμε την αναγνώριση» ήταν η θέση τους. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντινούπολη: «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

Διεθνή / «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε» είπε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι - Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους για ασέβεια
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Διεθνή / Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν σε κλίμα δυσπιστίας και χαμηλών προσδοκιών, με τις πραγματικές εξελίξεις να εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των δύο προέδρων που παραμένουν εκτός τραπεζιού: του Πούτιν και του Τραμπ
LIFO NEWSROOM