Οι Ρώσοι ανέπτυξαν δελφίνια εκπαιδευμένα από τον στρατό σε βάση της Μαύρης Θάλασσας

Οι Ρώσοι «έριξαν» δελφίνια εκπαιδευμένα από τον στρατό σε βάση της Μαύρης Θάλασσας Facebook Twitter
0

Η Ρωσία ανέπτυξε εκπαιδευμένα από τον στρατό δελφίνια στη ναυτική βάση της στη Μαύρη Θάλασσα- πιθανότατα για να προστατεύσει τον στόλο της από μια υποβρύχια επίθεση- σύμφωνα με νέα ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών. 

Το US Naval Institute ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και κατέληξε ότι δύο περιφράξεις για δελφίνια μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, περίπου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι περιφράξεις τοποθετήθηκαν στην είσοδο του λιμανιού. 

Η βάση στη Σεβαστούπολη έχει κρίσιμη σημασία για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, αν και εκτός εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων, είναι πιθανόν ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.  

Russia deploys trained dolphins at Black Sea naval base, satellite images show Facebook Twitter
Φωτ.: Maxar Technologies

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα για να ανακτήσει αντικείμενα ή για να αποτρέψει εχθρικούς δύτες. 

Η Ουκρανία είχε επίσης εκπαιδευμένα δελφίνια σε ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, σε πρόγραμμα που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και έπεσε παραμελήθηκε τη δεκαετία του ΄90. Το ουκρανικό Ναυτικό αναβίωσε το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης το 2012, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα χέρια των Ρώσων, μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Το Κίεβο απαίτησε να του επιστραφούν τα δελφίνια, χωρίς αποτέλεσμα.

Δύο χρόνια αργότερα το ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει άλλα πέντε δελφίνια για τη βάση της Σεβαστούπολης, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για συμβόλαιο περίπου 21.000 δολαρίων. Δεν είναι σαφές αν τα δελφίνια που βρίσκονται σήμερα στη Σεβαστούπολη είναι εκείνα του συγκεκριμένου συμβολαίου. 

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 είχαν αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει δελφίνια και σε ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στον Ψυχρό Πόλεμο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξαν τη χρήση δελφινιών των οποίων οι ικανότητες ηχοεντοπισμού μπορούν να τους επιτρέψουν να βρουν αντικείμενα μέσα στο νερό, όπως νάρκες. 

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια για τη διατήρηση του «στρατού» των δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων- οι οποίοι επίσης εκπαιδεύονται- προκειμένου ενδεχομένως να βοηθήσουν σε συγκρούσεις. 

Τα δελφίνια δεν είναι τα μόνα θηλαστικά της θάλασσας που μπορεί να έχει εκπαιδεύσει ο ρωσικός στρατός. Μια φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας το 2019 που εκτιμήθηκε ότι είχε εκπαιδευθεί από το ρωσικό ναυτικό. Ψαράδες ανέφεραν ότι είχε περίεργα λουριά που ίσως να συγκρατούσαν κάμερες και ότι παρενοχλούσε τα σκάφη τους.

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ