Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι είναι σε εξέλιξη ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία. 

 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 12 χώρες από το European Council on Foreign Relations τον Μάιο και τον Ιούνιο και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες τείνουν να συμφωνήσουν ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει. 

 

Η πλειονότητα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ μετέχουν ήδη σε αυτές τις αντιπαραθέσεις και θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να εμπλέκονται οι θεσμοί της ΕΕ- και όχι η κυβέρνηση της χώρας τους- σε έναν Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και τη Ρωσία. 

 

Η αισιόδοξη ερμηνεία είναι πως πρόκειται για την εμφάνιση μιας πραγματικής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά η πιο απαισιόδοξη ανάλυση δείχνει να προκύπτει ένα χάσμα ανάμεσα στις Βρυξέλλες από τη μία και τις χώρες- μέλη και τους Ευρωπαίους πολίτες από την άλλη, σημειώνει το ECFR. 

 

Πιο αναλυτικά, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι υπάρχει Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ μόλις το 15% διαφωνούν. Επίσης, το 59% πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, άποψη με την οποία διαφωνεί μόλις το 16%. 

 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία

 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία

 

Όμως, σε ό,τι αφορά στις χώρες τους, μόλις το 15% εκφράζουν την άποψη ότι σίγουρα ή πιθανότητα βρίσκονται σε Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, ενώ το 59% εκτιμά ότι η πατρίδα τους δεν εμπλέκεται. 

 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία

 

Παράλληλα, το 25% πιστεύουν ότι η χώρα τους σίγουρα ή πιθανότατα δεν εμπλέκεται σε Ψυχρό Πόλεμο με τη Μόσχα, αλλά το 46% διαφωνούν. Οι Σουηδοί παρουσιάζονται οι πιο διχασμένοι για το θέμα, ενώ Πολωνία και Γαλλία είναι οι μόνες χώρες όπου οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χώρα τους εμπλέκονται σε Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία. 

 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει νέος Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία

 

Δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκτιμούν πως οι χώρες τους δεν εμπλέκονται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ECFR αποκάλυψαν ότι παρότι οι Ευρωπαίοι νιώθουν πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα- και στις περισσότερες χώρες, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά στη Ρωσία- δεν βλέπουν ως δικό τους πόλεμο την εντεινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. 

 

Αυτό που αποτελεί έκπληξη, σημειώνει το ECFR, είναι πως η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η ΕΕ εμπλέκεται στον Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν αυτή την άποψη για τη χώρα τους. Στο μυαλό τους, οι θεσμοί της ΕΕ έχουν εμφανιστεί ως τα μεγαλύτερα «γεράκια» στην Ευρώπη. Είναι πιθανότερο να πιστέψουν ότι τον νέο Ψυχρό Πόλεμο θα τον δώσουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον, παρά το Παρίσι και το Βερολίνο, ή η Βαρσοβία, η Ρώμη και η Μαδρίτη, επισημαίνει ακόμη το ECFR.