Οι ορεινοί (ή ορεσίβιοι) γορίλες που ζουν στη Ρουάντα έχουν αυξηθεί, κάτι που πρόκειται να καταδείξει και η επερχόμενη απογραφή του πληθυσμού τους που είναι προγραμματισμένη ν' ανακοινωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

H τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Ρουάντα και την Ουγκάντα το 2010 έδειξε ότι υπάρχουν μόλις 480 γορίλες απ' αυτό το επαπειλούμενο υπό-είδος.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος για τη διατήρηση της φύσης του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης της Ρουάντα (RDB), περίπου 18 μωρά-γορίλες γεννιούνται κάθε χρόνο στη χώρα από το 2005 μέχρι σήμερα, δηλαδή από τη χρονιά που η συγκεκριμένη χώρα της ανατολικής Αφρικής εγκαινίασε μία ετήσια τελετή ονοματοδοσίας των νεογέννητων αυτών ζώων.

 

«Είχαμε μόλις επτά οικογένειες με γορίλες πριν από επτά χρόνια. Σήμερα έχουμε είκοσι» ανέφερε με τη σειρά της η πρόεδρος του RDB, Clare Akamanzi.

 

Η κυβέρνηση της Ρουάντα ενθαρρύνει τους τουρίστες να δουν από κοντά τους ορεινούς γορίλες, αλλά ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες υποστηρίζουν πως η απόφασή της να διπλασιάσει περυσι το κόστος των αδειών πεζοπορίας για τους τουρίστες από τα 750 στα 1500 δολάρια, έχει μειώσει δραστικά των αριθμό των επισκεπτών.

 

Οι ορεινοί γορίλες αποτελούν υπό-είδος του λεγόμενου ανατολικού γορίλα, διαθέτουν μακρύτερο τρίχωμα, σαγόνια και δόντια σε σχέση με τα περισσότερα άλλα είδη.

 

Σήμα κατατεθέν του αρσενικού ορεινού γορίλα είναι το κομμάτι από γκρίζο τρίχωμα που εκτείνεται στην πλάτη και φτάνει συνήθως μέχρι τη μέση, χαρακτηριστικό που του έχει προσδώσει το προσωνύμιο «ασημόραχος».

 

Με πληροφορίες από Reuters