Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι απίθανο να γίνουν το 2021, λένε ειδικοί

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι απίθανο να γίνουν το 2021, λένε ειδικοί Facebook Twitter
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι απίθανο να συμβούν το 2021, λένε οι ειδικοί (EPA)
0

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που αναβλήθηκαν για του χρόνου λόγω της πανδημίας, είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν ακόμη και το 2021, καθώς ο κορωνοϊός ενδέχεται να μην έχει πλήρως περιοριστεί σε όλο τον κόσμο μέχρι τότε, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, σύμφωνα με το Bloomberg, που έχει στοιχίσει πάνω από 238.000 ζωές παγκοσμίως, θα βρίσκεται σε διάφορα στάδια εξάπλωσης και μόλυνσης σε διάφορες χώρες έως το επόμενο καλοκαίρι, καθιστώντας δύσκολο να ξεκινήσει μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λένε ορισμένοι εμπειρογνώμονες της πολιτικής υγείας.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα απαιτούνταν εκτεταμένα τεστ και διαδικασίες καραντίνας για επισκέπτες και αθλητές από περισσότερες από 200 χώρες, μια υλικοτεχνική διαδικασία που μπορεί να μην είναι εφικτή.

«Η Ιαπωνία μπορεί να είναι σε θέση να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού έως το επόμενο έτος», αλλά άλλες περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Αφρική ή η Βραζιλία» ενδέχεται να μην εξασφαλίσουν αντίστοιχες συνθήκες για τους αθλητές», δήλωσε ο Norio Sugaya, επισκέπτης καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Keio στο Τόκιο και μέλος μιας επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συμβουλεύει για την πανδημία γρίπης.

«Θα είναι δύσκολο να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» επισημαίνει.

Την ανησυχία του Sugaya μοιράζεται και ο Yoshito Niki, επισκέπτης καθηγητής, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Showa, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να περιορίσει τον ιό καθώς οι λοιμώξεις επιστρέφουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εάν οι Αγώνες πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, θα πρέπει να αποκλειστούν οι θεατές και οι αθλητές θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία έναν μήνα νωρίτερα για να υποβληθούν σε τεστ, είπε. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν αξίζει καν να διοργανωθεί η εκδήλωση, είπε.

Εάν απαιτούνται εκτεταμένα ιατρικά τεστ και απομόνωση των θεατών, αυτό θα συνέβαλε στο τεράστιο υλικοτεχνικό καθήκον της αναδιάρθρωσης των Αγώνων, η οποία περιλαμβάνει την αναδιάταξη εργολάβων, την εξασφάλιση χώρων και τη διασφάλιση της ρύθμισης του πλήθους των συμφερόντων των ενδιαφερομένων. Διακυβεύονται δισεκατομμύρια δολάρια από χορηγίες και δικαιώματα μετάδοσης.

Η έγκαιρη ανάπτυξη ενός εμβολίου θα αποτελούσε μια ελπίδα, αλλά ακόμη και αυτό είναι αισιόδοξο σενάριο καθώς μπορεί να χρειαστούν τρία χρόνια για να φτάσει σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες, δήλωσε ο καθηγητής.

Ενώ περισσότερα από 100 πειραματικά εμβόλια βρίσκονται σε κάποιο στάδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα χρειαστούν περισσότερο από ένα χρόνο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους, σύμφωνα με τον Sugaya. Ωστόσο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Seiko Hashimoto, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Αγώνες δεν θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη εμβολίου, όπως ανέφερε το Kyodo News.

Διοργανωτές και αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν γίνουν το 2021, τότε πιθανότατα θα ακυρωθούν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προγραμματιστεί εκ νέου να διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου του 2021.

«Εάν ο ιός δεν περιοριστεί ως τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι δύσκολο να αναβληθούν στην πλήρη τους μορφή», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Shinzo Abe.

Η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 θα συνεχίσει να παραμένει σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον ΠΟΥ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Masa Takaya, σχολιάζοντας σχετικά.

«Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από τον κορωνοϊό, δεν κάνουμε υποθέσεις» τόνισε.

Δικαιοσύνη για τους αθλητές

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι, αναβλήθηκαν καθώς η πανδημία μαίνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πάνω από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Ενώ η Ιαπωνία σημειώνει κάποια επιτυχία στον περιορισμό του ιού, αφού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Απριλίου, η οποία αναμένεται να παραταθεί κατά ένα μήνα, καταγράφει περίπου 14.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, πολύ λιγότερα από ορισμένες άλλες μεγάλες οικονομίες.

Θα είναι επίσης μια πρόκληση προκειμένου να είναι δίκαιος ο ανταγωνισμός μεταξύ των αθλητών καθώς ο ιός επηρεάζει τα κράτη με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς χρόνους.

«Εάν η πανδημία ξεσπά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε διαφορετικές ζώνες, δημιουργώντας μια καταστροφική κατάσταση, αυτό θα δημιουργήσει άνισες συνθήκες για τους αθλητές», δήλωσε ο Rick Burton, καθηγητής αθλητικής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Syracuse.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένοι Ολυμπιονίκες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις τακτικές τους προπονητικές δραστηριότητες σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Αυτό το πλεονέκτημα δεν ταιριάζει στο ολυμπιακό ιδεώδες».

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ