Οι καύσωνες «πραγματική απειλή» για τη βιομηχανία μαζικού τουρισμού στην Ισπανία

Οι καύσωνες «πραγματική απειλή» για τη βιομηχανία μαζικού τουρισμού στην Ισπανία Facebook Twitter
Καύσωνας στην Ανδαλουσία / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ενόσω ο υπερτουρισμός πυροδοτεί κοινωνικές αντιδράσεις στην Ισπανία, η κλιματική κρίση και οι καύσωνες ενέχουν «πραγματικό κίνδυνο» για το μοντέλο μαζικού τουρισμού της χώρας, καθώς επηρεάζουν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Ο Έκτορ Τέχερο, επικεφαλής του τμήματος υγείας και κλιματικής αλλαγής στο ισπανικό υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι οι ολοένα και πιο εμφανείς φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έχουν οδηγήσει το υπουργείο να ξεκινήσει συνομιλίες με τη βρετανική πρεσβεία για το πώς θα εκπαιδεύσει καλύτερα τους «ευάλωτους» τουρίστες σχετικά με την αντιμετώπιση της ζέστης.

Σε ερώτηση εάν η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην εξαφάνιση του τουρισμού από μέρη της Ισπανίας, απάντησε πως υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος οι ζώνες με περισσότερο τουρισμό στη μεσογειακή ακτή να γίνουν λιγότερο κατοικήσιμες, γιατί εκεί αναμένεται να εκδηλώνονται περισσότεροι καύσωνες και πιο ζεστές νύχτες. Τέτοιες συνθήκες, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τους τουρίστες ή να αυξήσουν το κόστος του κλιματισμού για τα ξενοδοχεία.

«Θα έλεγα ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πολλούς τομείς που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή» είπε για να προσθέσει πως «γι' αυτό πρέπει να προσαρμόσουμε τον τουριστικό τομέα, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μείωσής του και να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προτού επιδεινωθούν. Αλλά η Ισπανία είναι η χώρα της ΕΕ που είναι πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα».

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, ιδίως με τη βρετανική πρεσβεία -με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε σε διάφορες πτυχές της κλιματικής αλλαγής και της απεξάρτησης από τον άνθρακα- για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να κάνουμε τους τουρίστες που έρχονται να γνωρίζουν πολύ καλύτερα την κλιματική κρίση και να τους δίνουμε περισσότερες συμβουλές ώστε να μπορούν να προστατευτούν», είπε ο Τέχερο.

3.000 θάνατοι ετησίως στην Ισπανία οφείλονται στη ζέστη 

«Οι τουρίστες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στη ζέστη, επειδή προφανώς δεν είναι προσαρμοσμένοι στις τοπικές θερμοκρασίες, κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα».

«Τα λίγα θανατηφόρα περιστατικά θερμοπληξίας που είχαμε πέρυσι ήταν μεταξύ τουριστών, ηλικίας άνω των 50 ή 60 ετών, οι οποίοι ξεκίνησαν για πεζοπορία το κατακαλόκαιρο και έπαθαν θερμοπληξία», δήλωσε σημειώνοντας την περίπτωση μιας γυναίκας, που πέθανε επειδή ο σύζυγός της δεν μιλούσε ισπανικά για να καλέσει βοήθεια τηλεφωνικά.

Ο Τέχερο σημείωσε ότι πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι περίπου 3.000 θάνατοι οφείλονται στη ζέστη κάθε χρόνο στην Ισπανία και ότι οι καύσωνες προκαλούν αύξηση 10% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία εκτιμώντας πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν επίσης σε αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Ένας άνδρας εισήχθη στο νοσοκομείο της Μαδρίτης αυτή την εβδομάδα με αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κόνγκο, μια αναδυόμενη ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπούρια.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM