Οι Ιρλανδοί σπεύδουν να φιλήσουν την Blarney Stone - Μετά την χαλάρωση των μέτρων

Οι Ιρλανδοί σπεύδουν να φιλήσουν την Blarney Stone - Μετά την χαλάρωση των μέτρων Facebook Twitter
Οι Ιρλανδοί σπεύδουν να φιλήσουν τον «βράχο της Ευγλωττίας»
0

Καθώς η Ιρλανδία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, το διάσημο κάστρο του Blarney, που φιλοξενεί την ομώνυμη πέτρα, αρχίζει δειλά δειλά να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες του.

Μερικοί Ιρλανδοί επιλέγουν να κουρευτούν ή να πάνε για ψώνια, καθώς η χώρα ανοίγει εκ νέου τα καταστήματα, μετά την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Υπάρχουν και εκείνοι όμως που επιλέγουν να πάνε λίγο πιο μακριά. Μέχρι το Κορκ και το διάσημο κάστρο του Blarney.

Το Blarney είναι ένα μικρό χωριό μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κορκ, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ιρλανδίας. Ζει από τον τουρισμό και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο ομώνυμο κάστρο του. Χρωστάει, δε, τη φήμη του σε μία πέτρα.

Χτίστηκε από τον Cormac MacCarthy πριν από 600 χρόνια και ο μύθος λέει πως αρχικά ήταν ξύλινο. Αργότερα περίπου στα 1210 αντικαταστάθηκε από πέτρινο οικοδόμημα, πριν καταστραφεί το 1446.

Στην κορυφή του κάστρου βρίσκεται η διάσημη Blarney Stone, γνωστή και ως πέτρα της Ευγλωττίας. Εκεί, οι τουρίστες κρέμονται ανάποδα για να την φιλήσουν. Ο θρύλος λέει ότι έτσι αποκτούν το ομώνυμο χάρισμα: αυτό της ευγλωττίας, δηλαδή.

Οι Ιρλανδοί σπεύδουν να φιλήσουν την Blarney Stone - Μετά την χαλάρωση των μέτρων Facebook Twitter

Το κάστρο άνοιξε ξανά τη Δευτέρα μετά από μήνες και ο ιδιοκτήτης του Charles Colthurst ήταν ο πρώτος που φίλησε την διάσημη πέτρα.

«Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, που δεν ήταν δυνατό να φιλήσουμε την πέτρα. Η ανταπόκριση του κόσμου ωστόσο ήταν εντυπωσιακή, με μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο», έγραψε το προσωπικό του κάστρου στο Facebook, λίγο πριν ανοίξει ξανά ο χώρος.

«Προσπαθήσαμε πολύ τους τελευταίους μήνες ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» ανέφεραν, προσθέτοντας ότι ο κόσμος μπορεί και πάλι να «να φιλήσει» την πέτρα.

Αυτή, πλέον, θα ψεκάζεται με απολυμαντικό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και όσοι επιλέξουν να την φιλήσουν θα πρέπει να περιμένουν για ένα λεπτό μέχρι να στεγνώσει το σπρέι.

Το έθιμο θέλει τους επισκέπτες να «γλιστρούν» κάτω από την πέτρα και να κολλούν τα χείλη τους πάνω της. Πλέον, ο υπάλληλος του κάστρου, που θα κρατά τον κάθε επισκέπτη για να φιλήσει την πέτρα, θα φορά προστατευτική ασπίδα προσώπου και γάντια.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική πρώτη κίνηση σε επίπεδο μέτρων ώστε να βοηθήσουμε να γίνει αυτή η παράδοση των 600 ετών όσο το δυνατόν ασφαλέστερη» δήλωσε ο Colthurst.

Η νέα χαλάρωση των μέτρων στην Ιρλανδία ξεκίνησε τη Δευτέρα όταν επιτράπηκε σε πολλές μη απαραίτητες επιχειρήσεις να καλωσορίσουν εκ νέου τους πελάτες, υπό την προϋπόθεση να διασφαλίσουν την εφαρμογή του μέτρου της κοινωνικής απόστασης.

Καφετέριες, κομμωτήρια και εστιατόρια άνοιξαν ξανά. Στο επόμενο στάδιο, που θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου, σειρά έχουν οι παμπ και τα μπαρ, ενώ θα επιτρέπονται και οι μεγάλες συγκεντρώσεις, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ