Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ παρά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ Facebook Twitter
0

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει την οπλική βοήθεια προς το Ισραήλ, καθώς η προθεσμία 30 ημερών που όρισε η κυβέρνηση Μπάιντεν παρήλθε χωρίς η χώρα να βελτιώσει ουσιαστικά την ανθρωπιστική κατάσταση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχαν προειδοποιήσει με επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεκτιμούσαν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ εάν δεν αυξήσουν το ποσό της βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα εντός 30 ημέρες. Η επιστολή ανέφερε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση για τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας ήταν «ολοένα και τρομερή» και ότι το ποσό της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα έχει μειωθεί κατά 50% από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να παράσχει βοήθεια σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που θεωρούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι διαπράττουν «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν ότι το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ και η στόχευση εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Εμπειρογνώμονες σε θέματα επισιτιστικής ανασφάλειας που εργάζονται σε μια πρωτοβουλία που ελέγχεται από φορείς του ΟΗΕ και μεγάλες υπηρεσίες αρωγής δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο λιμός ήταν επικείμενος ή πιθανότατα έχει ήδη συμβεί στη βόρεια Γάζα. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι δημιούργησαν εμπόδια στις παραδόσεις βοήθειας και αναφέρουν ότι οι επιδρομές σε φορτηγά βοήθειας από Παλαιστίνιους και άλλα προβλήματα εμπόδισαν τη σωστή διανομή.

Την Τρίτη, ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε αρχικά ασαφείς απαντήσεις όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν εάν οι ΗΠΑ θα άφηναν να περάσει η προθεσμία των 30 ημερών χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια, παρά τις κρίσιμες ανάγκες στη Γάζα. Όταν πιέστηκε, ο κ. Πατέλ είπε ότι δεν είχε να ανακοινώσει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Είπε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν λάβει ορισμένα μέτρα που πληρούσαν τα κριτήρια που ορίζονται στην επιστολή τον περασμένο μήνα, αλλά αναγνώρισαν ότι έπρεπε να κάνουν περισσότερα. «Είναι μια πολύ τρομερή συγκυρία», είπε. «Και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι πρέπει να δούμε να εφαρμόζονται αυτά τα βήματα. Πρέπει να τα δούμε να εφαρμόζονται». Ο Πατέλ επεσήμανε το άνοιγμα εκ νέου από το Ισραήλ της διέλευσης Erez στη βόρεια Γάζα και το άνοιγμα μιας νέας διέλευσης ως παραδείγματα των βημάτων που είχε λάβει το Ισραήλ για να συμμορφωθεί με ορισμένες από τις 15 απαιτήσεις της επιστολής.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι δεν πληρούνται άλλες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης: εξασφάλισης ότι 350 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια λένε ότι περίπου 40 με 50 φορτηγά εισέρχονται στη νότια Γάζα κάθε μέρα και πολύ λίγα έχουν εισέλθει στη βόρεια Γάζα.

Οι Μπλίνκεν και Όστιν έστειλαν την επιστολή στο Ισραήλ περισσότερες από τρεις εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου. Για μήνες, πολλοί Άραβες και Μουσουλμάνοι Αμερικανοί και προοδευτικοί ψηφοφόροι έλεγαν ότι δεν θα ψήφιζαν τους Δημοκρατικούς εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχιζε να δώσει οπλική βοήθεια στο Ισραήλ στον πόλεμο. 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ δημοσίευσε διαφημίσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που έλεγαν ότι θα τερματίσει τον πόλεμο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα το έκανε. Στην πρώτη του θητεία, εφάρμοσε πολλές φιλο-ισραηλινές πολιτικές που εξόργισε τους Παλαιστίνιους.

Το απόγευμα της Τρίτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να αντιμετωπίσει τον συναγερμό λιμού που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη Γάζα. Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν στο Συμβούλιο ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της σύγκρουσης.

Η Ίλζε Μπραντς Κέχρις, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι υπάρχει «συνεχής και συνεχής παρέμβαση στην είσοδο και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία έχει πέσει σε μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους». Η κ. Brands Kehris κάλεσε όλα τα κράτη που παρέχουν όπλα στα μέρη στη σύγκρουση - μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ - να επανεκτιμήσουν αυτές τις ρυθμίσεις «με σκοπό να τερματιστεί αυτή η υποστήριξη εάν αυτό κινδυνεύει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου». Είπε ότι η υπηρεσία της ανακάλυψε ότι σχεδόν το 70% όλων των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από επιδρομές, βομβαρδισμούς και άλλες εχθροπραξίες ήταν παιδιά και γυναίκες. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών ήταν η μεγαλύτερη ομάδα στον αριθμό των θυμάτων.

Την Τρίτη οκτώ ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η OXFAM, η Save the Children and Refugees International, εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι το Ισραήλ απέτυχε να συμμορφωθεί τόσο με τις απαιτήσεις όσο και με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει του διεθνούς δικαίου για τη διευκόλυνση της επαρκής βοήθειας στη Γάζα. «Το Ισραήλ όχι μόνο απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια των ΗΠΑ που θα έδειχναν υποστήριξη στην ανθρωπιστική απάντηση, αλλά ταυτόχρονα προέβη σε ενέργειες που επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στο έδαφος, ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα», ανέφερε η δήλωση.

Ο Τζόις Μσούγια, εν ενεργεία επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ότι τον Οκτώβριο, η ημερήσια διανομή τροφίμων συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 25 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. «Βρισκόμαστε μάρτυρες πράξεων που θυμίζουν τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες ζωής στη Γάζα είναι ακατάλληλες για την ανθρώπινη επιβίωση». Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι χωρίς άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, πολλοί κάτοικοι της Γάζας «μπορεί να μην επιβιώσουν τον χειμώνα».

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ 20 μέρες μετά

«Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς στο Κατάρ σκότωσε ακούσια έναν στρατιώτη του Κατάρ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στη χώρα συχνά δρομολογούνται μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τις ίδιες οπτικές ίνες - Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνδέσεις στο διαδίκτυο ήταν εξαιρετικά αργές ή διακεκομμένες
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Η οικονομική κατάσταση του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, ενώ εκτιμάται πως θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο καθώς προχωρά η θητεία του
LIFO NEWSROOM
Ο δημιουργός της σειράς «The Morning Show», Mark Duplass, απαντά στις αντιδράσεις για το πρότζεκτ με τρανς άτομα

Διεθνή / Ο δημιουργός της σειράς «The Morning Show», Mark Duplass, απαντά στις αντιδράσεις για το πρότζεκτ με τρανς άτομα

Το έργο, το οποίο ανακοινώθηκε την Τετάρτη, έχει ως στόχο να δώσει βήμα σε τρανς κινηματογραφιστές, χρηματοδοτώντας πλήρως μια παραγωγή με πολύ μικρό προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Ο Τάιλερ Ρόμπινσον θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον στο εδώλιο με τους εισαγγελείς να ζητούν τη θανατική ποινή

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν τη θανατική ποινή για τον 22χρονο άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συντηρητικού πολιτικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ.
LIFO NEWSROOM
Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Διεθνή / Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι κανόνες των Βρυξελλών που απαιτούν από τα 27 κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τις νέες προσχωρήσεις θα εξεταστούν προσεκτικά στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.
LIFO NEWSROOM