ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Σε ιστορικό χαμηλό η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Σε ιστορικό χαμηλό η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ Facebook Twitter
Γάζα/Φωτ.: EPA
0

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ισραήλ, η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, παρά την 30ήμερη προειδοποίηση των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα που απείλησε με κυρώσεις εάν δεν αυξάνονταν οι ανθρωπιστικές παραδόσεις. Η προθεσμία αυτή εκπνέει την Τρίτη ή την Τετάρτη, ενώ παραμένει ασαφές ποιες κυρώσεις ενδέχεται να ακολουθήσουν.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, μόλις 8.805 τόνοι τροφίμων έχουν περάσει στη Γάζα μέσω των ισραηλινών σημείων ελέγχου. Σε μια προσπάθεια μερικής ανακούφισης, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την επέκταση της «ανθρωπιστικής ζώνης», η οποία περιλαμβάνει πλέον εσωτερικές περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκτοπισμένους να μετακινηθούν προς περιοχές μακριά από την ακτή ενόψει του χειμώνα.

Παρά τη μικρή αυτή παραχώρηση, το Ισραήλ φαίνεται να αγνόησε τις περισσότερες απαιτήσεις που διατυπώθηκαν σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, και του υπουργού Άμυνας, Lloyd Austin, στις 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας είναι εκτοπισμένο, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των κτιρίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές κατά τους τελευταίους 13 μήνες συγκρούσεων.

Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες για σκόπιμη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, κατηγορώντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για αποτυχία οργάνωσης της διανομής της. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε οδηγούς, εξοπλισμό επικοινωνίας και προστατευτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Μάιο, μόνο το 10% των αιτημάτων για άδειες διέλευσης οδηγών έχουν εγκριθεί.

Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα στη Γάζα οδήγησε σε συστηματικές λεηλασίες περίπου του ενός τρίτου των ανθρωπιστικών προμηθειών που εισέρχονται στην περιοχή. Η έκθεση προειδοποιεί για ενδεχόμενο λιμού στις βόρειες περιοχές της Γάζας, όπως η Τζαμπαλίγια και η Μπέιτ Χανούν, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Danny Danon, δήλωσε ότι υπάρχει «χαώδης διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας στο έδαφος και των διαστρεβλωμένων δηλώσεων ορισμένων ΜΚΟ».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM