Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους - Δεν εκταμιεύουν 45 εκατ. δολ.

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους - Δεν εκταμιεύουν 45 εκατ. δολ. Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ δεν θα εκταμιεύσουν, μέχρι νεωτέρας, τα 45 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη.

Η χώρα είχε υποσχεθεί να δώσει τα χρήματα αυτά τον περασμένο μήνα, έπειτα από μια επείγουσα έκκληση με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που είχε απευθύνει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα διαθέσει 65 εκατομμύρια δολάρια, όπως προγραμμάτιζε, στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους και τόνισε ότι η UNRWA οφείλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τη φύση των οποίων δεν προσδιόρισε.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ αρνήθηκε ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης αυτής αποφασίστηκε για να τιμωρηθούν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι καταδίκασαν την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο πως αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Η δέσμευση για τη χορήγηση της χρηματοδότησης ύψους 45 εκατ. δολαρίων είχε γίνει με μια επιστολή προς τον επικεφαλής της UNRWA, τον Πιερ Κρέχενμπουλ, με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου, που υπέγραφε ένα ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιο για τον οικονομικό έλεγχο, ο Έρικ Χέμπρι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να διαθέσουν αυτή τη χρηματοδότηση στην UNRWA στις αρχές του 2018», ανέφερε η επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters την Πέμπτη. «Μια επιπρόσθετη επιστολή (...) που θα επιβεβαιώνει αυτή τη συνεισφορά θα σταλεί ως ή πριν από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018».

Η Νάουερτ δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Πέμπτη ότι η δέσμευση για τη χρηματοδότηση είχε σκοπό να βοηθήσει την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών να κάνει «προβλέψεις» αλλά δεν αποτελούσε εγγύηση. «Αυτή τη στιγμή, δεν θα το χορηγήσουμε αυτό (το ποσό), αλλά αυτό δεν σημαίνει –θέλω να γίνει σαφές αυτό– πως δεν θα το προσφέρουμε στο μέλλον», ανέφερε η Νάουερτ.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην UNRWA, ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει καταγράψει πολύ περισσότερους πρόσφυγες από ότι μέχρι πρότινος, ενώ σημείωσε πως «χρειάζεται να αυξηθούν τα χρήματα που δίνονται από άλλες χώρες για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για όλους αυτούς τους πρόσφυγες».

«Ζητάμε λοιπόν από τις (άλλες) χώρες να κάνουν περισσότερα», είπε η Νάουερτ. «Δεν πιστεύουμε ότι οφείλουμε να είμαστε ο βασικός χρηματοδότης κάθε οργάνωσης σε όλο τον κόσμο». Παρά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανασταλεί η εκπλήρωση της δέσμευσης για τη χρηματοδότηση της επισιτιστικής βοήθειας, η Νάουερτ επέμεινε: «Είμαστε η πιο γενναιόδωρη χώρα στον πλανήτη. Συνεχίζουμε να είμαστε».

Σε μια ανάρτησή του στο Twitter στις αρχές της χρονιάς, ο Τραμπ εξεμάνη διότι οι ΗΠΑ προσφέρουν στους Παλαιστίνιους εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε βοήθεια αλλά δεν παίρνουν πίσω «καμιά εκτίμηση» ούτε «σεβασμό».

Οι αποφάσεις για τις περικοπές της χρηματοδότησης πιθανότατα θα επιτείνουν τις δυσκολίες ως προς την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων και την πίστη των αράβων στο ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ενεργήσουν ως αμερόληπτος μεσολαβητής σε αυτή τη διαδικασία.

Οι πιο πρόσφατες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει το 2014, εν μέρει εξαιτίας της αντίθεσης της ισραηλινής κυβέρνησης σε μια απόπειρα να συναφθεί μια συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς κι εν μέρει εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας σε κατεχόμενα εδάφη που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ενταχθούν στο μελλοντικά ανεξάρτητο κράτος τους, μεταξύ άλλων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM