Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στον υπουργό Υγείας της Κούβας

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στον υπουργό Υγείας της Κούβας Facebook Twitter
0

Η Κούβα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να χορηγήσει στον υπουργό Υγείας της χώρας βίζα, απαραίτητη για τη συμμετοχή του σε σύνοδο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλους όσοι είχαν προσκληθεί σε μια εκδήλωση με τον υπουργό Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ Μιράντα στο περιθώριο της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα για την ακύρωσή της, εξηγώντας ότι ο λόγος είναι δεν χορηγήθηκαν βίζες από τις αμερικανικές αρχές ούτε στον ίδιο ούτε στα υπόλοιπα μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας. Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) είναι παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ για άλλη μια φορά αυθαίρετα και αναίτια παραβιάζει τις υποχρεώσεις της ως χώρα όπου φιλοξενείται ένας διεθνής οργανισμός», αναφέρει το μήνυμα της πρεσβείας, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ουάσινγκτον διέταξε την απέλαση από την επικράτεια των ΗΠΑ δύο στελεχών της αντιπροσωπείας της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, προσάπτοντας τους ότι αποπειράθηκαν να «διεξαγάγουν επιχείρηση άσκησης επιρροής» που υποστήριξε πως θα έβλαπτε την «εθνική ασφάλεια» της χώρας.

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε κουβανούς αξιωματούχους που χαρακτηρίζει υπεύθυνους για τις πρακτικές «εκμετάλλευσης» των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες της νήσου, αναφερόμενη στα προγράμματα της Αβάνας στο πλαίσιο των οποίων στέλνονται γιατροί και νοσηλευτές στο εξωτερικό. «Η άντληση κέρδους από τη δουλειά των κουβανών γιατρών είναι πρακτική που ασκούν επί δεκαετίες οι Κάστρο και συνεχίζεται σήμερα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι η Κούβα στέλνει μέλη του υγειονομικού προσωπικού της σε αποστολές σε όλο τον κόσμο παρά τη θέλησή τους, μερικές φορές τους κρατά τα διαβατήριά τους και τους δίνει ανεπαρκείς μισθούς. Η Κούβα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για ψέματα που έχουν σκοπό να σπιλωθεί το εθνικό σύστημα υγείας της νήσου, που εισφέρει μεγάλα έσοδα στη χώρα. Περίπου 50.000 στελέχη του κουβανικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εργάζονται σε περίπου 60 χώρες.

Αντιστρέφοντας την πολιτική επαναπροσέγγισης που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, ο Τραμπ κατέστησε ακόμη πιο αυστηρό το αμερικανικό εμπάργκο και επέβαλε περαιτέρω κυρώσεις, στοχοθετώντας ιδίως τις ξένες επενδύσεις στην Κούβα, τον τομέα του τουρισμού, τις παραδόσεις καυσίμων και τα εμβάσματα των μεταναστών.

Η κυβέρνηση Τραμπ λέει πως με αυτά τα μέτρα ασκεί πίεση στην κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ωστόσο ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αντικομμουνιστών εξορίστων στην Πολιτεία της Φλόριντας, στρατηγικής σημασίας ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Αρκετοί σημειώνουν ότι τα μέτρα των ΗΠΑ πλήττουν σκληρά τους απλούς Κουβανούς, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, ενώ ο ιδιωτικός τομέα πλήττεται από τη μείωση του τουρισμού. Αρκετοί μιλούν περί νέας «ειδικής περιόδου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM