Οι Γερμανοί αποθηκεύουν καυσόξυλα για το χειμώνα

Οι Γερμανοί αποθηκεύουν καυσόξυλα για το χειμώνα Facebook Twitter
0

Το ότι κάποτε ένα πριονιστήριο ξυλείας θα «ενσάρκωνε» τους φόβους των Γερμανών για το χειμώνα που έρχεται ήταν πριν από μερικούς μήνες αδιανόητο.

Ο Κρίστιαν Ρέσγκεν, ιδιοκτήτης πριονιστηρίου στην πόλη Σανκτ Άουγκουστιν κοντά στη Βόννη, βάζει στο αθόρυβο το κινητό του για να απαντήσει με ησυχία στον δημοσιογράφο της DW. Μιλά για πελάτες, οι οποίοι γεμίζουντις αποθήκες με ξύλα από φόβο μήπως οι Ρώσοι κλείσουν οριστικά την στρόφιγγα και η Γερμανία μείνει χωρίς φυσικό αέριο το χειμώνα.

Ένα πελάτης, λέει ο Κρίστιαν Ρέσγκεν, κατάργησε τη θέρμανση με φυσικό αέριο και έβαλε στο σπίτι του σόμπες με πέλετ, συσσσωματώματα ξύλου από πριονίδι ή βιομάζα. Ο ιδιοκτήτης πριονιστηρίου  μιλά για έναν προμηθευτή του, ο οποίος παράγει πέλετ ξυλείας και έχει ξεπουλήσει τα πάντα εδώ και εβδομάδες.

Εδώ και λίγο καιρό ακόμα και τα πριονίδια από το πριονιστήριο στο Σάνκτ Άουγκουστιν συλλέγονται αμέσως μετά την κοπή ξυλείας και μεταφέρονται άμεσα σε μονάδες παραγωγής πέλετ. Μπορεί αυτές τις μέρες το θερμόμετρο στη Γερμανία να χτυπά κόκκινο και να έχουμε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών, λέει ο Κρίστιαν Ρέσγκεν, αλλά οι Γερμανοί εφοδιάζονται για το χειμώνα που έρχεται.

To 50% των νοικοκυριών θερμαίνονται με αέριο και το 25% με πετρέλαιο

Σχεδόν τα μισά σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός ότι ο αγωγός Nord Stream 1 έχει τεθεί και πάλι εν μέρει σε λειτουργία, η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί και οι καταναλωτές ανησυχούν για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Δεν θέλω να κρυώνω το χειμώνα, το έχω ξαναζήσει», λένε οι πελάτες στον κατασκευαστή τζακιών Γκίντερ Μόιρερ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλάσια ζήτηση από ότι πέρυσι. Έχει μάλιστα κλείσει τα υποκαταστήματά του λόγω της μεγάλης ζήτησης και στο τηλέφωνο πληροφορεί ενδιαφερόμενους πελάτες ότι νέα τζάκια θα αρχίσουν να παραδίδονται το νωρίτερο μετά τον χειμώνα. Ορισμένες κατασκευαστές τζακιών παραπέμπουν τους πελάτες τους μετά το καλοκαίρι του 2023.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Καυσόξυλων εκτιμά ότι περίπου το 80% της ξυλείας στα εγχώρια τζάκια και τις ξυλόσομπες προέρχεται από τη Γερμανία. Η τιμή του φυσικού αερίου ενδέχεται να τριπλασιαστεί μέχρι τις αρχές του 2023, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND. Η θέρμανση με ξύλο είναι πολύ φθηνότερη. Αλλά και η τιμή ανά κιλοβατώρα ενέργειας από καυσόξυλα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από το περασμένο φθινόπωρο, επειδή η ζήτηση έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα.

Προς το παρόν οι κρατικές επιδοτήσεις ενισχύουν τη ζήτηση των καταναλωτών για μια μετάβαση στη θέρμανση με ξύλο. Προκειμένου να προωθήσει την προστασία του κλίματος, το Βερολίνο ενισχύει οικονομικά την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων. Για παράδειγμα, όποιος επιλέγει να εγκαταλείψει την συμβατική θέρμανση με πετρέλαιο και να στραφεί σε ένα σύστημα θέρμανσης με βιομάζα, συμπεριλαμβανομένων των πέλετ, έχει στο πλευρό του το γερμανικό δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει μέχρι και το 45% του συνολικού κόστους. Από την αρχή του 2022 σχεδόν 60.000 αιτήσεις για συστήματα θέρμανσης βιομάζας έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών.

Τα μικροσωματίδια ευνοούν παθήσεις του αναπνευστικού

Η καύση ξυλείας έχει ωστόσο και σημαντικά μειονεκτήματα. Σχεδόν το 20% της ρύπανσης με μικροσωματίδια στη Γερμανία προκαλείται από την καύση ξύλου στα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συστημάτων θέρμανσης με καυσόξυλα είναι αρκετά μικρός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό Μαρσέλ Λάνγκνερ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τα μικροσωματίδια εισπνέονται και για αυτό ευθύνονται για παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο πριονιστήριο λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βόνη, ο Κρίστιαν Ρέσγκεν μιλά για νέα οικιστικά συγκροτήματα στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία πηγαίνει με το φορτηγό για να εφοδιάσει κάθε σπίτι με πέλετ σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης. Συχνά μάλιστα τα παράθυρα στα υπόγεια είναι μικρά ή περνά αναγκαστικά τα πέλετ μέσα από υπνοδωμάτια ή ευαίσθητα πατώματα μέχρι να φθάσει στα υπόγεια. Για να αντιμετωπίσει πάντως την πρωτοφανή ζήτηση ο Κρίστιαν Ρέσγκεν πουλά πλέον τα πέλετ με….δελτίο. Σε κάθε πελάτη διαθέτει μόνο τρεις παλέτες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM