Η Μελάνια Τραμπ προγραμματίζει να περάσει στο Παλμ Μπιτς το σαββατοκύριακο, για να ελέγξει την πορεία της ανακαίνισης στα ιδιωτικά διαμερίσματα της οικογένειας στο Μαρ-α-Λάγκο. Εκεί σχεδιάζουν να μετακομίσουν στις 20 Ιανουαρίου, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ

 

Πέρα όμως από τα νέα χρώματα, υφάσματα και τη γενική ανακαίνιση, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα με τη μετακόμισή τους: αν είναι νόμιμη ή όχι. Όταν ο Τραμπ μετέτρεψε την ιδιωτική κατοικία σε κλαμπ, συμφώνησε με την πόλη να περιορίσει τη διαμονή του εκεί και τώρα κάποιοι κάτοικοι του Παλμ Μπιτς λένε ότι μπορεί να παραβιάζει αυτή τη συμφωνία.


Ο Τραμπ αγόρασε την πρώην έκταση της Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ το 1985 και τη μετέτρεψε σε κλαμπ μόνο για μέλη το 1993. Προκειμένου να τη μετατρέψει σε επιχείρηση που αποφέρει κέρδος, έπρεπε να συμφωνήσει σε συγκεκριμένους περιορισμούς, που όρισε η πόλη. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να έχει πάνω από 500 μέλη, υπήρχαν κανόνες αναφορικά με το πάρκινγκ και την κίνηση ενώ τα μέλη του κλαμπ- συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ- δεν μπορούσαν να περνούν πάνω από επτά συνεχόμενες ημέρες στο Μαρ-α-Λάγκο, και όχι πάνω από συνολικά τρεις εβδομάδες τον χρόνο.

 

Η επιστολή του δικηγόρου

 

Ο Τραμπ, τα χρόνια της προεδρικής θητείας του, ξεπερνούσε συχνότερα αυτό όριο των ημερών διαμονής και τώρα κατά τα φαινόμενα θέλει να κάνει το Μαρ-α-Λάγκο το μόνιμο σπίτι του όταν φύγει από τον Λευκό Οίκο. Μια κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις στην περιοχή.

Ο δικηγόρος Ρέτζιναλντ Στάμπαου έστειλε επιστολή στους αξιωματούχους του Παλμ Μπιτς την Τρίτη, στην οποία αναφέρει ότι ο Τραμπ έχει ήδη παραβιάσει τη συμφωνία για τις ημέρες παραμονής των επισκεπτών στο Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο Σταμπάου αναφέρει ότι εκπροσωπεί κάποιον που έχει εκτεθεί σε έναν λεγόμενο φράχτη μικροκυμάτων, που χρησιμοποιήθηκε για την ασφάλιση της έκτασης και ο οποίος ανησυχεί όχι μόνο για αυτό αλλά και για το πώς η χρήση του Μαρ-α-Λάγκο από τον Τραμπ μπορεί να μειώσει την αξία γειτονικών ιδιοκτησιών.

 

«Είναι ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου να διορθώσει αυτά τα λάθη και να αποκαταστήσει την ασφάλεια της γειτονιάς, τηρώντας τη συμφωνία χρήσης», γράφει ο δικηγόρος. «Προκειμένου να αποφευχθεί μια αμήχανη κατάσταση για όλους και για να δοθεί στον πρόεδρο ο χρόνος να κάνει άλλους διακανονισμούς για το πού θα ζήσει, πιστεύουμε ότι θα συνεργαστείτε με την ομάδα του για να τους υπενθυμίσετε τις παραμέτρους της συμφωνίας χρήσης», αναφέρει ακόμη.

 

«Το Παλμ Μπιτς έχει πολλά ωραία ακίνητα προς πώληση και σίγουρα μπορεί να βρει ένα που καλύπτει τις ανάγκες του», συνεχίζει η επιστολή του δικηγόρου. 

 

 

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Σέιμουρ, ειδικό επί των ζητημάτων χρήσης γης στην περιοχή και δικηγόρο, η ανοχή που έδειξε η πόλη στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μπορεί να τελειώσει μόλις γίνει ξανά πολίτης.

 

Αν το κλαμπ δεν συμμορφωθεί, η πόλη μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλλει τη συμφωνία που έχει γίνει, για παράδειγμα μηνύοντας το Μαρ-α-Λάγκο, σημείωσε ο Σεϊμούρ, που εκτίμησε όμως ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ περίπλοκη σε τέτοια περίπτωση.

 

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, εκπρόσωπος του Trump Organization απάντησε στο CNN: «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ή συμφωνία σε ισχύ που απαγορεύει στον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει το Μαρ-α-Λάγκο ως κατοικία του».

 

«Τσίρκο επί τέσσερα χρόνια»

Πάντως οι γείτονες δεν κρύβουν πόσο εξοργισμένοι είναι με τις τακτικές του Τραμπ. «Ήταν τσίρκο εδώ για τέσσερα χρόνια και έχουν μπουχτίσει με αυτό», δήλωσε ιδιοκτήτης σπιτιού στο Παλμ Μπιτς, με γνώση του σκεπτικού των γειτόνων.

 

Άλλος γείτονας ανέφερε ότι επί χρόνια διατυπώνονται παράπονα στο δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο, για την αναστάτωση που προκαλείται στη ζωή τους κάθε φορά που ο Τραμπ μένει στο Μαρ-α-Λάγκο. Τα παράπονα περιλαμβάνουν την ενισχυμένη ασφάλεια, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και τους θορύβους. Όμως, αυτές οι εκκλήσεις των κατοίκων αγνοούνταν, επειδή ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, ανέφερε ο ίδιος κάτοικος της περιοχής. «Ήταν ένας εφιάλτης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πάντως, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για όλα αυτά. Σύμφωνα με πηγή του CNN, η Μυστική Υπηρεσία εδώ και καιρό ετοίμαζε το πλάνο για την προστασία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο.

 

Στο ταξίδι της εκεί, η Πρώτη Κυρία θα ελέγξει μεταξύ άλλων και τις σουίτες στις οποίες μένουν οι γονείς της, όπου επίσης γίνεται ανακαίνιση. Αλλαγές γίνονται και στα μπάνια, ενώ οι εργασίες που γίνονται περιλαμβάνουν και την «κατάληψη» ενός χώρου που χρησιμοποιούσε η Μυστική Υπηρεσία- εκεί όπου τα στελέχη της χαλάρωναν ανάμεσα στις βάρδιες. Σύμφωνα με πηγή του CNN με γνώση της επέκτασης, οι Τραμπ ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον χώρο, κάτι που σημαίνει ότι η Μυστική Υπηρεσία πρέπει να βρει άλλο.

Με πληροφορίες από CNN

 


 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr