Οι Γαλλίδες φωνάζουν: Από σήμερα στις 16:34 και ως το τέλος του χρόνου εργαζόμαστε δωρεάν

Οι Γαλλίδες φωνάζουν: Από σήμερα στις 16:34 και ως το τέλος του χρόνου εργαζόμαστε δωρεάν Facebook Twitter
0

Οι Γαλλίδες φωνάζουν: Από σήμερα στις 16:34 και ως το τέλος του χρόνου εργαζόμαστε δωρεάν Facebook Twitter

 

Καθώς η μισθολογική απόκλισή τους από τους άνδρες υπερβαίνει το 15%, οι Γαλλίδες θα εργάζονται «εθελοντικά» από σήμερα στις 16:34 (τοπική ώρα, 17:34 ώρα Ελλάδας) και μέχρι το τέλος της χρονιάς, υπολόγισαν φεμινίστριες.

 

Σε κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Ίντερνετ και αναμεταδόθηκε πολύ στη Γαλλία, οι συνεργάτιδες του φεμινιστικού ενημερωτικού δελτίου Glorieuses, απαιτούν μισθολογική ισότητα και καλούν τις γυναίκες να κινητοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ένας άνδρας θα έχει κερδίσει όσα κερδίζει μια γυναίκα μέσα σ' ολόκληρη τη χρονιά.

 

Εμπνεόμενη από μια ισλανδική πρωτοβουλία, η οποία οδήγησε τις γυναίκες της χώρας αυτής να βγουν στους δρόμους στις 24 Οκτωβρίου για να απαιτήσουν τη μισθολογική ισότητα, η ιδρύτρια του Glorieuses Ρεμπέκα Αμσελέμ θέλησε «να προσαρμόσει την ιδέα στη Γαλλία», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Σύμφωνα μ' αυτή την 28χρονη καθηγήτρια, η μισθολογική απόκλιση του 15,1% ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, η οποία μετρήθηκε το 2010 από το ευρωπαϊκό ινστιτούτο στατιστικής Eurostat, αντιστοιχεί «σε 38,2 ημέρες» μισθού τουλάχιστον.

 

 

«Την Δευτέρα στις 16:34 και 7,5 δευτερόλεπτα ακριβώς θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα εργαζόμαστε δωρεάν όλες τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς», υπογραμμίζει και καλεί τον κόσμο να συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός.

 

Πρωτοβουλίες και εκκλήσεις για κινητοποίηση έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως στο Twitter με το hashtag #7novembre16H34.

 

Μια άλλη φεμινιστική ένωση, η Les Effronte-e-s (Οι αναιδείς, σε θηλυκό γένος) κάλεσε σε συγκέντρωση σήμερα στις 16:34 στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να δηλωθεί πως «για ίση εργασία, αξίζουμε ίσο μισθό».

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Γαλλίδες κέρδιζαν το 2014 μικτό ωρομίσθιο κατώτερο κατά 15,5% εκείνου των ανδρών. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται στο 16,7% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ