Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα επικρίσεις μετά τη συνδρομή της Unicef σε εκστρατεία για τη σίτιση παιδιών από ευάλωτες οικογένειες που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία στη Βρετανία. 

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της συγκεκριμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ που υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα για παιδιά στη Βρετανία. 


Το Εργατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έκρινε ως «επαίσχυντο» το γεγονός ότι περίπου 1.800 οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα τρέφονται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, εν μέρει χάρη στην οικονομική βοήθεια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.


«Είμαστε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ. «Δεν θα έπρεπε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό», συνέχισε. «Τα παιδιά μας δεν πρέπει να εξαρτώνται από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε εμπόλεμες ζώνες και μετά από φυσικές καταστροφές».


Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε ήδη δεχθεί θύελλα επικρίσεων γιατί αρνήθηκε να προσφέρει δωρεάν γεύματα στα φτωχότερα παιδιά κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μεσούσης της πανδημίας, προτού υπαναχωρήσει υπό την πίεση μιας εκστρατείας στην οποία πρωτοστάτησε ο άσσος του ποδοσφαίρου Μάρκους Ράσφορντ.


Η οικονομική βοήθεια της Unicef, ύψους 25.000 στερλινών (27.700 ευρώ), χορηγήθηκε σε αρκετούς συλλόγους για να βοηθηθούν οικογένειες στη συνοικία Σάδακ στο νότιο Λονδίνο.


Οι σύλλογοι αυτοί θα λάβουν συνολικά 18.000 προγεύματα, τα οποία θα διανεμηθούν μέσω των σχολείων κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων διακοπών στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, 6.750 προγεύματα θα δοθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με την Unicef, που ιδρύθηκε την επομένη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι «η πιο επείγουσα κρίση που πλήττει τα παιδιά μετά την παγκόσμια αυτή σύρραξη». 


«Αυτή είναι η πρώτη παρέμβαση της Unicef στη Βρετανία, η οποία πραγματοποιείται για να καταπολεμήσει τον πρωτόγνωρο αντίκτυπο της κρίσης του νέου κορωνοϊού και να φθάσει στις οικογένειες που τη χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε Άννα Κέτλεϊ, διευθύντρια προγραμμάτων της Unicef για τη Βρετανία.


«Τελικά, απαιτείται μια πιο μακροπρόθεσμη λύση για να καταπολεμηθεί η επισιτιστική φτώχεια στη ρίζα της, ώστε κανένα παιδί να μην πεινάει», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε της δράσης της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι έχει λάβει «σημαντικά μέτρα (...) για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά δεν θα πεινάσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.»

 

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr