Oι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θωρακίζονται υπό το φόβο επιθέσεων την Πρωτοχρονιά

Oι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θωρακίζονται υπό το φόβο επιθέσεων την Πρωτοχρονιά Facebook Twitter
0

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι μεγάλες πόλεις ενισχύουν από σήμερα τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, εγείροντας τσιμεντένιους φράχτες στις κεντρικές πλατείες και εντείνοντας τις περιπολίες.

 

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα κινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη τζιχαντιστική απειλή. Στην περίφημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων αναμένεται να συρρεύσουν τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι και γι' αυτόν τον λόγο, τα μέτρα θα είναι δρακόντεια: στο χώρο θα περιπολούν περισσότεροι από 2.400 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και διασώστες ενώ θα τοποθετηθούν και φράχτες ασφαλείας σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Ένοπλοι αστυνομικοί θα φρουρούν επίσης δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τον Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου και την Αψίδα του Θριάμβου.

 

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, το βράδυ του Σαββάτου θα κινητοποιηθούν στη Νίκαια 150 αστυνομικοί, στην Τουλούζη 200 και στο Στρασβούργο 350 αστυνομικοί και 200 στρατιώτες. Η τρομοκρατική απειλή παραμένει "πολύ υψηλή" στη Γαλλία, δήλωσε πριν από τα Χριστούγεννα ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

 

Την Τετάρτη, οι αστυνομικές αρχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας συνέλαβαν έναν άνδρα που φέρεται ότι σχεδίαζε μια επίθεση στη χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε μια άλλη επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι δύο άνδρες, κοντά στην Τουλούζη. Για τον έναν από αυτούς διατυπώνονται υποψίες ότι προετοίμαζε μια επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

 

Στο Βερολίνο η αστυνομία έχει αποκλείσει την Παρίζερ Πλατς, την πλατεία μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Αναμένεται επίσης να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή 1.700 άνδρες και θωρακισμένα οχήματα. "Λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη επίθεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της γερμανικής πρωτεύουσας Τόμας Νόιεντορφ. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιοι από τους αστυνομικούς θα είναι εφοδιασμένοι με αυτόματα οπλοπολυβόλα, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη γερμανική αστυνομία.

 

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και βουλευτές είχαν ζητήσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, στην οποία ο 24χρονος Τυνήσιος Άνις Άμρι σκότωσε 12 ανθρώπους.

 

Στο Μιλάνο, όπου Ιταλοί αστυνομικοί σκότωσαν τον δράστη της επίθεσης αυτής τέσσερις ημέρες αργότερα, εντείνονται οι έλεγχοι γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης. Στη Ρώμη και τη Νάπολη απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών στο κέντρο. Πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Κολοσσαίο.

 

Η Μαδρίτη σχεδιάζει να αναπτύξει άλλους 1.600 αστυνομικούς στην πόλη. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πρόσβαση στην Πουέρτα ντελ Σολ, την κεντρική πλατεία όπου οι Μαδριλένοι γιορτάζουν κατά παράδοση την Πρωτοχρονιά, θα είναι περιορισμένη: μόνο 25.000 άνθρωποι θα επιτραπεί να παραστούν στους εορτασμούς.

 

Στις Βρυξέλλες, όπου τον περασμένο Μάρτιο μια ομάδα τζιχαντιστών σκότωσε 16 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, ο δήμος εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα πυροτεχνήματα τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, όπως είχε γίνει πέρσι στο Παρίσι. Τελικά όμως, στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε οι εορτασμοί να γίνουν συνοδεία πυροτεχνημάτων.

 

Στη Φραγκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περισσότεροι από 600 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν αύριο, διπλάσιοι δηλαδή σε σύγκριση με το 2015.

 

Στην Κολονία, όπου πέρσι εκατοντάδες γυναίκες έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και ληστών έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, η αστυνομία έχει τοποθετήσει νέες κάμερες για να ελέγχει τον χώρο αυτόν. Στη Βιέννη η αστυνομία μοίρασε περισσότερους από 1.000 "συναγερμούς τσέπης" σε γυναίκες, προκειμένου να αποτραπεί μια επανάληψη επιθέσεων όπως εκείνες που σημειώθηκαν στην Κολονία. "Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο στην Αυστρία. Όμως (...) δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη όσον αφορά την ασφάλεια", διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

 

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνελήφθη στην Ουκρανία ένας άνδρας που φέρεται ότι σχεδίαζε να εκτελέσει στην Οδησσό μια επίθεση παρόμοια με εκείνη του Βερολίνου.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM