Η Google και η Facebook έγιναν οι δύο πρώτες μεγάλες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ που ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού για να επιστρέψουν στα γραφεία. 

 

Πρώτη το ανακοίνωσε η Google, μέσω email που έστειλε στους εργαζόμενους ο CEO της εταιρείας, Σάνταρ Πιτσάι. Η πολιτική αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις της Google στις ΗΠΑ τις ερχόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα τεθεί σε ισχύ παγκοσμίως, για τους 144.000 εργαζομένους του κολοσσού της τεχνολογίας. 

 

«Όποιος έρχεται να εργαστεί στις εγκαταστάσεις μας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σάνταρ Πιτσάι. Το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική θα «διαφέρει ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και κανονισμούς και δεν θα εφαρμοστεί μέχρι τα εμβόλια να είναι ευρέως διαθέσιμα στην περιοχή σας», σημείωσε.

 

Ακόμη, επεσήμανε ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη «διαδικασία εξαίρεσης για εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς ή άλλους απόρρητους λόγους». 

 

Αργότερα, η αντιπρόεδρος του Facebook Λόρι Γκόλερ ανακοίνωσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους αυτής της εταιρείας. 

 

«Καθώς ξανανοίγουν τα γραφεία μας, θα απαιτούμε να είναι εμβολιασμένος οποιοσδήποτε έρχεται να εργαστεί σε όποια από τις εγκαταστάσεις μας στις ΗΠΑ», ανέφερε στην ανακοίνωση. Και σε αυτή την περίπτωση διευκρινίστηκε ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις «τοπικές συνθήκες και τους κανονισμούς». 

 

Επίσης, θα υπάρχει «διαδικασία» για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς ή άλλους λόγους και «θα αξιολογούμε την προσέγγισή μας σε άλλες περιοχές, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση», ανέφερε η Γκόλερ. 

 

 

Πιο αργά η επιστροφή στα γραφεία 

 

Παράλληλα η Google μεταθέτει την πλήρη επαναλειτουργία των εγκαταστάσεών της παγκοσμίως από την 1η Σεπτεμβρίου στις 18 Οκτωβρίου, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. 

 

Εργαζόμενοι για τους οποίους υπάρχουν «ειδικές περιστάσεις», μπορούν να κάνουν αίτηση για να συνεχίσουν την τηλεργασία μέχρι τα τέλη του 2021. Η Google εκτιμά ότι σταδιακά το 60% των εργαζομένων θα δουλεύουν από τα γραφεία για λίγες ημέρες κάθε εβδομάδα, το ένα πέμπτο θα εργάζεται σε νέο γραφείο και το ίδιο ποσοστό θα δουλεύει από το σπίτι. 

 

Με πληροφορίες από BBC, CNN