Οι επίσκοποι της Χιλής υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πάπα Φραγκίσκο μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Οι επίσκοποι της Χιλής υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πάπα Φραγκίσκο μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Facebook Twitter
EPA/Alessandra Tarantino
0

Οι 34 ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι της Χιλής, οι οποίοι είχαν έρθει στο Βατικανό για μια συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο σχετικά με τη συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα τους, προσφέρθηκαν να παραιτηθούν, αναφέρουν οι επίσκοποι σε δήλωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Δεν έγινε αμέσως σαφές, αν ο πάπας θα δεχθεί όλες ή κάποιες από τις παραιτήσεις.

«Ο Άγιος Πατέρας θα αποφασίσει ελεύθερα για καθέναν από εμάς», αναφέρουν οι επίσκοποι στη δήλωσή τους, στην οποία ζητούν επίσης συγγνώμη από τη Χιλή, τα θύματα της κακοποίησης και τον πάπα για το σκάνδαλο.

Το σκάνδαλο κατέστρεψε την αξιοπιστία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σ' αυτή την έντονα καθολική χώρα. Έπληξε επίσης την εικόνα του ίδιου του πάπα, επειδή είχε υπερασπιστεί έντονα φέτος έναν επίσκοπο που κατηγορήθηκε για τη συγκάλυψη, πριν αλλάξει τη θέση του.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, ακολούθησε την έρευνα του Βατικανού για τον επίσκοπο Χουάν Μπάρος, τον οποίο ο πάπας είχε διορίσει το 2015 παρά τις κατηγορίες ότι είχε συγκαλύψει σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον μέντορά του, τον ιερέα Φερνάντο Καραντίμα.

Ογδόντα επτά ετών σήμερα, ο Καραντίμα διαμένει σε οίκο ευγηρίας και αρνείται τις κατηγορίες. Ο Μπάρος έχει υποστηρίξει πως δεν γνώριζε για οποιοδήποτε αδίκημα.

Ωστόσο το Βατικανό επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες χιλιανών μέσων ενημέρωσης ότι ο πάπας έδωσε αυτή την εβδομάδα στους επισκόπους ένα έγγραφο που τους κατηγορεί ότι κατέστρεψαν στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα και απέτυχαν να προστατεύσουν παιδιά από παιδόφιλους ιερείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM