No.1

Οχτώ εντάλματα σύλληψης για σχόλια κατά του Ερντογάν στο Twitter

Οχτώ εντάλματα σύλληψης λόγω αναρτήσεων για τον Ερντογάν- Ανάμεσά τους γνωστός αθλητής Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οχτώ εντάλματα σύλληψης εξέδωσε η τουρκική δικαιοσύνη, για σχόλια που έγιναν στο Twitter για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφότου ανακοινώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό

Ανάμεσά στους οχτώ για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης είναι και ο Ντέρια Μπιγικουντζού, πρώην αθλητής της κολύμβησης, που είχε μετάσχει έξι φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο ίδιος και η σύζυγός του είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Αμφότεροι έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι του. 

Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν λογαριασμό στα social media που φέρεται να ανήκει στον Μπιγικουντζού. Σε ανάρτηση ο 45χρονος έγραψε ότι μαγειρεύει τεράστια ποσότητα χαλβά, γλυκό που κατά παράδοση μοιράζεται στις κηδείες.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην αθλητή, στο πλαίσιο της έρευνας για «μηνύματα ποινικής φύσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης» για την ασθένεια του προέδρου. 

Συνολικά, εκδόθηκαν οκτώ εντάλματα και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις. Οι εισαγγελείς της Άγκυρας έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνα για «προσβολή του προέδρου» και «γελοιοποίηση των θρησκευτικών αξιών» με αφορμή τέτοια μηνύματα.

Από το 2014, όταν έγινε πρόεδρος ο Ερντογάν, οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει 160.000 έρευνες για προσβολή του. Μέχρι στιγμής τα δικαστήρια έχουν εκδώσει 3.625 καταδικαστικές αποφάσεις. 

Τον προηγούμενο μήνα η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς συνελήφθη στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε σχόλια που θεωρήθηκαν υβριστικά για τον πρόεδρο. Στη συνέχεια, ανήρτησε τα ίδια σχόλια στον λογαριασμό της στο Twitter. 

Λίγες ημέρες αργότερα ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «αυτό το αδίκημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» γιατί «είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τον σεβασμό του λειτουργήματος, της προεδρίας» και «αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM