Οχτώ εντάλματα σύλληψης για σχόλια κατά του Ερντογάν στο Twitter

Οχτώ εντάλματα σύλληψης λόγω αναρτήσεων για τον Ερντογάν- Ανάμεσά τους γνωστός αθλητής Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οχτώ εντάλματα σύλληψης εξέδωσε η τουρκική δικαιοσύνη, για σχόλια που έγιναν στο Twitter για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφότου ανακοινώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό

Ανάμεσά στους οχτώ για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης είναι και ο Ντέρια Μπιγικουντζού, πρώην αθλητής της κολύμβησης, που είχε μετάσχει έξι φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο ίδιος και η σύζυγός του είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Αμφότεροι έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι του. 

Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν λογαριασμό στα social media που φέρεται να ανήκει στον Μπιγικουντζού. Σε ανάρτηση ο 45χρονος έγραψε ότι μαγειρεύει τεράστια ποσότητα χαλβά, γλυκό που κατά παράδοση μοιράζεται στις κηδείες.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην αθλητή, στο πλαίσιο της έρευνας για «μηνύματα ποινικής φύσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης» για την ασθένεια του προέδρου. 

Συνολικά, εκδόθηκαν οκτώ εντάλματα και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις. Οι εισαγγελείς της Άγκυρας έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνα για «προσβολή του προέδρου» και «γελοιοποίηση των θρησκευτικών αξιών» με αφορμή τέτοια μηνύματα.

Από το 2014, όταν έγινε πρόεδρος ο Ερντογάν, οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει 160.000 έρευνες για προσβολή του. Μέχρι στιγμής τα δικαστήρια έχουν εκδώσει 3.625 καταδικαστικές αποφάσεις. 

Τον προηγούμενο μήνα η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς συνελήφθη στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε σχόλια που θεωρήθηκαν υβριστικά για τον πρόεδρο. Στη συνέχεια, ανήρτησε τα ίδια σχόλια στον λογαριασμό της στο Twitter. 

Λίγες ημέρες αργότερα ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «αυτό το αδίκημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» γιατί «είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τον σεβασμό του λειτουργήματος, της προεδρίας» και «αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM
Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM