ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ζελένσκι λέει ότι οι Ρώσοι έφτασαν κοντά στο να τον πιάσουν, τις πρώτες ώρες της εισβολής

Ο Ζελένσκι λέει ότι οι Ρώσοι έφτασαν κοντά στο να τον πιάσουν, τις πρώτες ώρες της εισβολής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν κοντά στον να τον αιχμαλωτίσουν ή να τον δολοφονήσουν, τις πρώτες ώρες της εισβολής στην Ουκρανία. 

Ο δημοσιογράφος Σάιμον Σούστερ του Time έμεινε δύο εβδομάδες στο προεδρικό συγκρότημα, στο Κίεβο, κάνοντας επανειλημμένες συζητήσεις τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο όσο και με τους συνεργάτες του. 

Ο Ζελένσκι του είπε πως παραμένουν αποσπασματικές πολλές από τις αναμνήσεις που έχει από τις πρώτες ώρες της εισβολής. Η πιο έντονη όμως ήταν πριν ξημερώσει η 24η Φεβρουαρίου, όταν με τη σύζυγό του Ολένα Ζελένσκα πήγαν στη 17χρονη κόρη τους και τον 9χρονο γιο τους για να τους πουν ότι ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί και να τους προετοιμάσουν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. «Τους ξυπνήσαμε, υπήρχαν εκρήξεις», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Γρήγορα έγινε σαφές ότι το προεδρικό γραφείο δεν είναι το πιο ασφαλές μέρος. Ο ουκρανικός στρατός είπε στον Ζελένσκι ότι ρωσικές ομάδες είχαμ πέσει με αλεξίπτωτα στο Κίεβο, για να σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν τον ίδιο και την οικογένειά του. «Πριν από εκείνη τη νύχτα, είχαμε δει τέτοια πράγματα μόνο σε ταινίες», είπε στο περιοδικό ο Αντρέι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου. 

Η προεδρική φρουρά προσπάθησε να σφραγίσει το συγκρότημα με ό,τι μπορούσαν να βρουν. Μια πύλη στην πίσω είσοδο μπλοκαρίστηκε με μια στοίβα από οδοφράγματα της αστυνομίας και με κόντρα πλακέ, θυμίζοντας μάντρα με παλιοσίδερα παρά οχύρωση, περιγράφει ο δημοσιογράφος. 

Πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από την περιοχή με τα κυβερνητικά κτίρα, καθώς νύχτωνε μετά την πρώτη ημέρα του πολέμου, γράφει ο Σούστερ. Φρουροί μέσα στο συγκρότημα έκλεισαν τα φώτα και έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και αυτόματα τουφέκια για τον Ζελένσκι και περίπου δέκα συνεργάτες του. 

Ένας από τους λίγους αξιωματούχους που ήξεραν πώς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα ήταν ο Ολεξέι Αρεστόβιτς, βετεράνος της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού. «Ήταν ένα απόλυτο τρελοκομείο. Αυτόματα για όλους» είπε ο ίδιος. Τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε, έκαναν δύο προσπάθειες για να εισβάλουν στο συγκρότημα. Αργότερα ο Ζελένσκι δήλωσε στον Σούστερ ότι η σύζυγός του και τα παιδιά τους ήταν ακόμη εκεί όταν συνέβη αυτό. 

Την επόμενη νύχτα, αφού αρνήθηκε να μεταφερθεί σε πιο ασφαλές περιβάλλον- μεταξύ άλλων την προσφορά των Αμερικανών για την απομάκρυνσή του ώστε να στήσει κυβέρνηση από το εξωτερικό- ο Ζελένσκι βγήκε στην αυλή για να καταγράψει το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο κινητό του. 

Εκείνη τη στιγμή, είπε, κατάλαβε απολύτως τον ρόλο του στον πόλεμο. «Καταλαβαίνεις ότι παρακολουθούν. Είσαι σύμβολο. Πρέπει να ενεργήσεις με τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσει ο αρχηγός του κράτους», δήλωσε.  

Διεθνή
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ