Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Ντεμπ Χάαλαντ για το ΥΠΕΣ- Η πρώτη ιθαγενής σε υπουργική θέση

Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Ντεμπ Χάαλαντ για το ΥΠΕΣ- Η πρώτη ιθαγενής σε υπουργική θέση Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε μία ιστορική επιλογή για το υπουργείο Εσωτερικών: την Ντεμπ Χάαλαντ, για γίνει η πρώτη ιθαγενής σε υπουργική θέση στις ΗΠΑ.

Η 60χρονη Χάαλαντ, η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που εξελέγη στο Κογκρέσο το 2018, ανήκει στη φυλή Λαγκούνα Πουέμπλο του Νέου Μεξικού, μία από τις 574 ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές των ΗΠΑ. Αν η επιλογή της επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, θα γράψει ιστορία ως η πρώτη ιθαγενής που γίνεται υπουργός.

Πριν τη Χάαλαντ, ο μοναδικός ιθαγενής που συμμετείχε σε αμερικανική κυβέρνηση ήταν ο Τσαρλς Κέρτις, αντιπρόεδρος του Χέρμπερτ Χούβερ από το 1929 ως το 1933, που τόνιζε ότι είναι «κατά ένα όγδοο Ινδιάνος Κάου και 100% Ρεπουμπλικάνος».

«Μία φωνή σαν τη δική μου δεν υπήρξε ποτέ υπουργός ή στην κορυφή του υπουργείου Εσωτερικών», ανέφερε η Χάαλαντ σε ανάρτηση στο Τwitter, στην οποία σημείωσε ότι το γεγονός ότι μεγάλωσε με τα έθιμα των Λαγκούνα Πουέμπλο, την έκανε δυνατή. «Δυνατή για όλους μας, για τον πλανήτη μας και για την προστατευμένη γη μας», συμπλήρωσε και δήλωσε ότι θα είναι τιμή της και πως είναι έτοιμη να υπηρετήσει από το πόστο για το οποίο επελέγη.


Η Χάαλαντ εκτιμάται ότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Τζο Μπάιντεν για το υπουργείο Εσωτερικών. Μετά τις εκλογές πιστεύονταν ότι θα στραφεί στον φίλο του και γερουσιαστή Τομ Ούνταλ, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΥΤ.

Όμως, ένας συνασπισμός Δημοκρατικών, ιθαγενών Αμερικανών και ηθοποιών έκαναν καμπάνια καλώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο να επιλέξει την Χάαλαντ. Ανάμεσά τους και ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο, που δημοσίευσε στο Τwitter βίντεο στο οποίο ηγέτες ιθαγενών καλούσαν τον Μπάιντεν να διορίσει υπουργό την Χάαλαντ.


Πάντως και ο ίδιος ο Τομ Ούνταλ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για αυτή την επιλογή, μόλις ανακοινώθηκε. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο Μπάιντεν επέλεξε μια εξαιρετική ηγέτη, που «θα ανατρέψει τη ζημιά που προκάλεσε η διοίκηση Τραμπ, θα τιμήσει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στις κοινότητες ιθαγενών και θα αναλάβει τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ποια είναι η Ντεμπ Χάαλαντ

Η Ντεμπ Χάαλαντ έκανε τα πρώτα βήματα για την πολιτική καριέρα της το 2004, ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρι για τις προεδρικές εκλογές.

Γεννήθηκε στο Γουίνσλοου της Αριζόνα, όπου ο παππούς της εργαζόταν σε μια σιδηροδρομική εταιρεία και όπου είχε γεννηθεί και η μητέρα της Μέρι Τόγια, η οποία ήταν ομοσπονδιακή υπάλληλος. Ο πατέρας της Χάαλαντ ήταν νορβηγικής καταγωγής και μέλος των Πεζοναυτών. Λόγω των συχνών μετακινήσεων της οικογένειας η Ντεμπ Χάαλαντ άλλαξε δεκατρία σχολεία.

Στην παιδική της ηλικία ακολουθούσε τα έθιμα της φυλής της, των Λαγκούνα Πουέμπλο, ενώ έχει διατελέσει διευθύντρια της εταιρείας των Αμερινδιάνων που διαχειριζόταν τρία καζίνο στον καταυλισμό τους. Νωρίτερα είχε δημιουργήσει μια μικρή εταιρεία που παρασκεύαζε και πωλούσε σάλτσες.

Κατάφερε να νικήσει τον αλκοολισμό και για ένα διάστημα εξαρτώταν από τη βοήθεια του κράτους για να τραφεί η ίδια και η κόρη της της την οποία μεγάλωσε μόνη της. Τον Νοέμβριο επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στο Κογκρέσο.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός ο κόσμος μας –όχι μόνο η χώρα μας, αλλά όλος ο κόσμος-- να αρχίσει να ακούει τους αυτόχθονες για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον», είχε πει η Χάαλαντ όταν είχε αρχίσει να ακούγεται το όνομά της για το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ομάδα του Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Χάαλαντ «μια δημόσια λειτουργό που αψηφά τα εμπόδια και η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της να μάχεται για τις οικογένειες, περιλαμβανομένων των Αμερινδιάνων, για τις αγροτικές κοινότητες και τις μειονοτικές κοινότητες». Ως αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Φυσικούς Πόρους, η Χάαλαντ θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το περιβάλλον μας και να πολεμήσει για ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια, επισημαίνει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ, ΑΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM