Ο Τραμπ τροφοδοτεί την πόλωση: Η Κου Κλουξ Κλαν ετοιμάζεται να γιορτάσει τη νίκη του

Ο Τραμπ τροφοδοτεί την πόλωση: Η Κου Κλουξ Κλαν ετοιμάζεται να γιορτάσει τη νίκη του Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας τη μικρότερη υποστήριξη από τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους που είχε οποιοσδήποτε άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, έδειξε μια επισκόπηση των εκλογικών δεδομένων από το Ρόιτερς, η οποία υπογράμμισε τις βαθιές εθνικές διαιρέσεις που ήδη τροφοδοτούν επεισόδια φυλετικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Ο Τραμπ εξελέγη συγκεντρώνοντας το 8% της μαύρης ψήφου, το 28% της ψήφου των ισπανοφώνων και το 27% της ψήφου των Ασιατοαμερικανών, σύμφωνα με την έρευνα των Reuters και Ipsos για τις εκλογές.

 

Μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, η επίδοσή του ήταν συγκρίσιμη με το 9% που είχε συγκεντρώσει το 2000 ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και το 1984 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Όμως οι Μπους και Ρέιγκαν είχαν πάει και οι δύο πολύ καλύτερα μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας μεταξύ αυτών 35% και 34% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα εκλογικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μη κομματικό Roper Center for Public Opinion Research.

 

Η επίδοση του Τραμπ μεταξύ των Ασιατοαμερικανών ήταν επίσης η χειρότερη που έχει καταγράψει οποιοσδήποτε προεδρικός υποψήφιος που κέρδισε τις εκλογές από το 1992, όταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων άρχισαν να παρακολουθούν αυτή την ομάδα των ψηφοφόρων.

 

Η φυλετική πόλωση πίσω από τη νίκη του Τραμπ βοήθησε να στηθεί το σκηνικό για τις εντάσεις που επανειλημμένα έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις εκλογές, στις γιορτές των θιασωτών της υπεροχής της λευκής φυλής, στις διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ και τις συγκεντρώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών και σε εκατοντάδες ρατσιστικά, ξενοφοβικά και αντισημιτικά εγκλήματα μίσους που έχουν τεκμηριωθεί από το Southern Poverty Law Center (SPLC), το οποίο παρακολουθεί τα εξτρεμιστικά κινήματα. Το SPLC αναφέρει πως σημείωθηκαν 701 επεισόδια «παρενόχλησης και εκφοβισμού λόγω μίσους» από την επομένη των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και έως τις 16 Νοεμβρίου. Η κορύφωση των επεισοδίων σημειώθηκε την επομένη της ψηφοφορίας.

 

Η ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης συνεχίζεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις.

 

Οι Πιστοί Λευκοί Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν, μια οργάνωση που πρεσβεύει την υπεροχή της λευκής φυλής και διαβάλλει τους Αφροαμερικανούς, τους εβραίους και άλλες μειονότητες, προγραμματίζουν για τις 3 Δεκεμβρίου μια συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα για να γιορτάσουν τη νίκη του Τραμπ. Αριστερές και αναρχικές οργανώσεις έχουν ζητήσει να οργανωθούν διαδηλώσεις στις 20 Ιανουαρίου για να διαταραχθεί η τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο. Και μια «Πορεία Γυναικών προς την Ουάσινγκτον», προγραμματισμένη για την επομένη, αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν εναντίον της προεδρίας του Τραμπ

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM