Ο Τραμπ στηρίζει τον Ασάνζ στην υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων

Ο Τραμπ στηρίζει τον Ασάνζ στην υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων Facebook Twitter
EPA/JOE RAEDLE
0

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε για άλλη μια φορά σήμερα την εκδοχή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αντιθέτως, φάνηκε να στηρίζει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις χάκερ.

«Ο Ασάνζ είπε ότι "ένας 14χρονος μπορεί να χάκαρε τον (Τζον) Ποντέστα" - γιατί λοιπόν το Δημοκρατικό Κόμμα έδειξε τόση αμέλεια;», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, αναφερόμενος στη διαρροή χιλιάδων email του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τζον Ποντέστα, του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία είχαν δημοσιευθεί από το WikiLeaks μερικές εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ο Ασάνζ «είπε επίσης ότι οι Ρώσοι δεν του έδωσαν πληροφορίες», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας του διαδικτύου, υποστηρίζουν (χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει στη δημοσιότητα χειροπιαστές αποδείξεις) ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 35 Ρώσους διπλωμάτες στις ΗΠΑ. Η CIA, από την άλλη, είναι πεπεισμένη ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δόθηκαν στο WikiLeaks από τους Ρώσους, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο Ασάνζ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να συντάξουν μια έκθεση για την υπόθεση και επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου.

Το επιτελείο του Τραμπ έχει απορρίψει και τα συμπεράσματα της CIA, κρίνοντας ότι οι αναλυτές της υπηρεσίας «είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής».

Νωρίτερα σήμερα, το WikiLeaks υποσχέθηκε αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία διαρρεύσει από τον Λευκό Οίκο πριν από την αποχώρηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Ασάνζ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί την πηγή προέλευσης του σκανδάλου που ξέσπασε γύρω από τα email της Χίλαρι Κλίντον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή στη Γάζα: Η Χαμάς λέει πως δεν την ικανοποιεί η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με Ισραήλ

Διεθνή / Ανατροπή στη Γάζα: Η Χαμάς λέει πως δεν την ικανοποιεί η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με Ισραήλ

Η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρά την αποδοχή της από το Ισραήλ - Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα με δεκάδες νεκρούς καθημερινά
LIFO NEWSROOM
Η πτώση της Novo Nordisk του Ozempic: Πώς η Eli Lilly «έκλεψε» τους παχύσαρκους με τα Wegovy και Zepbound

Διεθνή / Η πτώση της Novo Nordisk του Ozempic: Πώς η Eli Lilly «έκλεψε» τους παχύσαρκους με τα Wegovy και Zepbound

Η Novo Nordisk έχασε την πρωτοκαθεδρία στην αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας λόγω ελλείψεων και αργής αντίδρασης, ενώ η Eli Lilly κερδίζει έδαφος με πιο αποτελεσματικά φάρμακα και επιθετική στρατηγική μάρκετινγκ
LIFO NEWSROOM
O εξοπλιστικός αναβρασμός παγκοσμίως απειλεί τους κλιματικούς στόχους – Μελέτη για το ΝΑΤΟ

Διεθνή / O εξοπλιστικός αναβρασμός παγκοσμίως απειλεί τους κλιματικούς στόχους – Μελέτη για το ΝΑΤΟ

Η στρατιωτική αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM