Ο Τραμπ «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την Κίνα – Το σχέδιο πίεσης μέσω 70 εμπορικών εταίρων

Η στρατηγική απομόνωσης της Κίνας: Το νέο εμπορικό όπλο του Τραμπ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς ώστε να απομονώσει οικονομικά την Κίνα, ασκώντας πίεση στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Στόχος των νέων κινήσεων Τραμπ εναντίον της Κίνας; Οι χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ να περιορίσουν τη συνεργασία τους με την Κίνα, με αντάλλαγμα τη μείωση των αμερικανικών δασμών.

Αυτό περιλαμβάνει:

  • Τη μη διευκόλυνση της Κίνας στη μεταφορά προϊόντων μέσω τρίτων χωρών
  • Τον αποκλεισμό κινεζικών επιχειρήσεων από επενδύσεις στο εξωτερικό
  • Την αποτροπή εισαγωγών φθηνών κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων

Η στρατηγική αυτή έχει στόχο να πλήξει την ήδη πιεσμένη οικονομία της Κίνας και να οδηγήσει το Πεκίνο σε πιο αδύναμη διαπραγματευτική θέση.

Ο ρόλος του Μπέσεντ εναντίον της Κίνας

Ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του σχεδίου είναι ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος εισηγήθηκε την ιδέα στον Τραμπ σε συνάντηση στο Mar-a-Lago.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική βρίσκει υποστήριξη εντός της διοίκησης και περιλαμβάνει ακόμη και σενάρια διαγραφής κινεζικών μετοχών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

«Η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία μαζί μας. Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε συμφωνία μαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Αντιδράσεις για τη στρατηγική εναντίον της Κίνας

Παρότι ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο διαπραγματεύσεων, η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ορισμένες χώρες δεν έχουν δεχθεί ακόμη αιτήματα για περιορισμό των σχέσεών τους με την Κίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, είναι θέμα χρόνου πριν η στρατηγική «είτε με εμάς είτε με την Κίνα» πάρει πιο επίσημο χαρακτήρα.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα ενισχύει τις διπλωματικές της σχέσεις με αναπτυσσόμενες χώρες, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να υπογράφει νέες οικονομικές συμφωνίες, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την αμερικανική πίεση.

Το παγκόσμιο εμπορικό σκηνικό δείχνει να εισέρχεται σε μια νέα φάση έντασης – με φόντο την επόμενη κίνηση στο γεωπολιτικό σκάκι ΗΠΑ-Κίνας.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM