Ο Τραμπ λέει ότι θα εξετάσει «σίγουρα» το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ λέει ότι θα εξετάσει «σίγουρα» το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «οπωσδήποτε» το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ εάν οι σύμμαχοι τους δεν συμβάλλουν περισσότερο οικονομικά στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

«Το ΝΑΤΟ μας εκμεταλλεύεται. Μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, δηλαδή τα ευρωπαϊκά έθνη. Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα τρόφιμά μας, δεν παίρνουν τίποτα. Είναι ντροπή. Και επιπλέον, τους υπερασπιζόμαστε. Εάν πληρώνουν τον λογαριασμό τους και μας αντιμετωπίζουν δίκαια, η απάντηση είναι: φυσικά, θα μείνω στο ΝΑΤΟ» είπε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC, στο Meet the Press. Στην ερώτηση αν θα σκεφτόταν να αποχωρήσει από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σε αντίθετη περίπτωση, απάντησε «ασφαλώς».

Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει «κατά πάσα πιθανότητα» να αναμένει λιγότερη βοήθεια από την Ουάσινγκτον από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ. «Ναι, πιθανότατα, ασφαλώς», απάντησε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ερώτηση αν το Κίεβο θα έπρεπε να προετοιμαστεί για τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας μετά τις 20 Ιανουαρίου.

«Είμαστε μέσα για 350 δισ. δολάρια. Και η Ευρώπη είναι μέσα για 100 δισ. δολάρια. Γιατί η Ευρώπη δεν είναι μέσα για τα ίδια με εμάς;» διερωτήθηκε ο Τραμπ όσον αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «εξισωθεί» με την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο. Αμέσως μετά, ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο NBC, ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό διαμηνύοντας ότι στόχος του είναι να απελάσει όλους τους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Παράλληλα, δήλωσε ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία για την προστασία των μεταναστών «που ήρθαν παράνομα στη χώρα ως παιδιά».

Επίσης, ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να λήξει την αυτόματη χορήγηση αμερικανικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς λόγω γέννησης στη χώρα «από την πρώτη μέρα» της θητείας του. 

Με πληροφορίες από NBC, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM