Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Γερμανία για τις ανεμογεννήτριες - Τι υποστήριξε για την αποχώρηση της Μέρκελ

Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Γερμανία για τις ανεμογεννήτριες - Τι υποστήριξε για την αποχώρηση της Μέρκελ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τις ανεμογεννήτριες και τις μεγάλες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πλαίσια κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Φλόριντα, χρησιμοποιώντας την Γερμανία σαν παράδειγμα προς αποφυγή.

«Οι Γερμανοί γέμισαν τον τόπο με ανεμογεννήτριες, και δεν φύσαγε και τόσος πολύς αέρας. Κι αν συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία, η Γερμανία τώρα μάλλον θα έχει χρεοκοπήσει», υποστήριξε ο Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος υποστήριξε πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποχώρησε από την καγκελαρία η Άγγελα Μέρκελ, χωρίς να εξηγήσει πώς ακριβώς εξήγαγε το συγκεκριμένο συμπέρασμα. Έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, η κεντροδεξιά καγκελάριος αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική κι εγκατέλειψε το αξίωμα στα τέλη του 2021.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της αμφιλεγόμενης μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ η Δημοκρατική αντίπαλός του, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, είναι επιφυλακτική.

Τραμπ: Η Γερμανία σχεδόν καταστράφηκε

Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό κόμμα πως πολεμούν την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο υπέδαφος, ενώ, κατ’ αυτόν, «η Γερμανία το ξεπέρασε» αφού «σχεδόν καταστράφηκε».

Αν και η κυρία Χάρις παλαιότερα τασσόταν εναντίον της μεθόδου fracking, πλέον διαβεβαιώνει πως δεν θα απαγορεύσει τη χρήση της, κάτι που συνεχίζει να αμφισβητεί ο κ. Τραμπ, με προφανή σκοπό να εξασφαλίσει πολιτικούς πόντους ειδικά στην Πενσιλβάνια, όπου χρησιμοποιείται ευρέως, δύο εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμη, ο κ. Τραμπ επέκρινε τις μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πλαισίων, που είναι «όλο ατσάλι και γυαλί και καλώδια», μοιάζουν «σαν την κόλαση». Είπε πάντως πως δεν αντιτίθεται σε μικρότερες εγκαταστάσεις, για παράδειγμα σε οροφές σπιτιών.

Παρ’ όλα όσα ισχυρίστηκε ο μεγιστάνας, η Γερμανία συνεχίζει να δίνει τεράστια έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· σύμφωνα με δεδομένα της Destatis, της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2023 οι αιολικές εγκαταστάσεις συνεισέφεραν σχεδόν 27% και οι φωτοβολταϊκές σχεδόν 12% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες συνεισέφεραν το 65% του μίγματος (η αιολική το 34,1%), ποσοστό χωρίς ιστορικό προηγούμενο, κατά το ινστιτούτο Fraunhofer.

Τι είναι η υδραυλική ρωγμάτωση

Με την υδραυλική ρωγμάτωση το υπέδαφος διαλύεται με τη χρήση υγρών υψηλής πίεσης, δημιουργώντας ρωγμές που ανοίγουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ωστόσο επιστήμονες, ερευνώντας πεδία fracking στον Καναδά, ανακάλυψαν πως η τεχνική μπορεί να παράγει ένα νέο είδος σεισμού.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM