Ο Τραμπ διαφημίζει ξανά την υδροξυχλωροκίνη

Ο Τραμπ διαφημίζει ξανά την υδροξυχλωροκίνη Facebook Twitter
Ο Τραμπ διαφημίζει ξανά την υδροξυχλωροκίνη (EPA)
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται εκ νέου τη χρήση υδροξυχλωροκίνης για την μάχη κατά του κορωνοϊού, παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν εκφράσει οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας.

Επισήμανε δε ότι το φάρμακο απορρίφθηκε ως θεραπεία για τον κορωνοϊό επειδή εκείνος είχε συστήσει τη χρήση του.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε να μην γίνεται  χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, μετά από αναφορές για «σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» και όχι μόνο.

Το FDA ανακάλεσε επίσης την άδεια χρήσης του φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό για έκτακτες περιπτώσεις ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη» ότι είναι αποτελεσματική η υδροξιχλωροκίνη ως θεραπεία ή ότι αποτρέπει τον Covid-19.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του χθες δεν έκρυψε την πικρία του για τη δημοφιλία του ανοσολόγου δρ. Άντονι Φάουτσι και διαφόρων άλλων επιστημόνων, οι οποίοι συμμετέχουν στο κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης στην αμερικανική προεδρία.

«Χαίρουν μεγάλου σεβασμού, αλλά σε κανέναν δεν αρέσω εγώ, θα φταίει μάλλον η προσωπικότητά μου, αυτό είναι όλο», είπε μάλλον ειρωνικά, ενώ απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες ως τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, διαχειριστές του Twitter δε, αφαίρεσαν βίντεο για την πανδημία που μοιράστηκε μέσω της υπηρεσίας ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Το βίντεο παραβιάζει «την πολιτική μας όσον αφορά την παραπληροφόρηση» για την πανδημία του κορωνοϊού, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Twitter.

Στο βίντεο, το οποίο ήδη επίσης κατέβηκε από το Facebook και την πλατφόρμα YouTube, γιατροί διατείνονται, μεταξύ άλλων, ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται, αλλά και ότι «υπάρχει φάρμακο» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού: η υδροξυχλωροκίνη.

Το σκεύασμα αυτό διαφημίστηκε πολύ από τον Τραμπ όταν ακόμα η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται, όμως επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι δεν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κορωνοϊού.

Το FDA συνέστησε στα μέσα του Ιουνίου να μη συνταγογραφείται, ούτε να χορηγείται σε ασθενείς με την COVID-19.

Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί προβάλλει ξανά το φάρμακο παρότι μελέτες έδειξαν πως δεν έχει όφελος για τους ασθενείς με τον SARS-CoV-2, ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε το ένστικτο και τα αναγνώσματά του.

«Έχω διαβάσει πολύ για την υδροξύ», είπε, συντομεύοντας την ονομασία του φαρμάκου, προτού ισχυριστεί ότι το θέμα έχει «πολιτικές» προεκτάσεις.

«Όταν συστήνω κάτι, αρέσει σε κάποιους να λένε 'μην το χρησιμοποιείτε'», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφερόταν.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για μια από τις γιατρούς που υμνούν την υδροξυχλωροκίνη, τη Στέλλα Ιμάνιουελ, η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα στο βίντεο που αναπαρήγαγε ο Τραμπ μέσω Twitter, ο πρόεδρος τη χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή».

Οι θέσεις αυτής της τελευταίας ωστόσο είναι ιδιόμορφες. Θεωρεί για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν κυβερνηθεί από «πνεύματα ερπετών», «μισούς ανθρώπους, μισούς εξωγήινους», ότι τα γυναικολογικά προβλήματα οφείλονται στο σεξ με «κακά πνεύματα», ότι δεν χρειάζεται χειρουργική μάσκα για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, και ούτω καθεξής προκαλώντας έντονες αμφισβητήσεις της αξιοπιστίας της.

«Δεν κάνω αναρτήσεις στο Twitter. Δεν διαβάζω tweets», απάντησε απλά ο δρ. Φάουτσι με την έντονη νεοϋορκέζικη προφορά, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στις ΗΠΑ. «Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου διότι τη θεωρώ πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, εν μέσω πανδημίας», εξήγησε ο ίδιος.

Εδώ και μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι το τέλος της υγειονομικής κρίσης είναι πλέον στον ορίζοντα, χάρη στις αμερικανικές φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Συνολικά, η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο για να χρηματοδοτήσει διάφορες ταυτόχρονες, παράλληλες έρευνες για την παραγωγή εμβολίων που κάνουν μεγάλες φαρμακευτικές (Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca) και δύο μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας (Novavax και Moderna).

Ο Αμερικανός πρόεδρος βάπτισε το εγχείρημα «Warp Speed», χρησιμοποιώντας έναν όρο που αποτελεί δάνειο από την επιστημονική φαντασία και σημαίνει ταχύτητα που ξεπερνά αυτήν του φωτός, ενώ κάθε άλλο παρά κρύβει πως σκοπός του είναι το εμβόλιο να αξιοποιηθεί πρώτα στην Αμερική, αντίθετα με τους Ευρωπαίους, που χαρακτηρίζουν το εμβόλιο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Με πληροφορίες του Reuters/AFP/BBC/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Διεθνή / Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε «έκτακτη ανάγκη εγκληματικότητας» στην Ουάσιγκτον, με στρατό, FBI και ICE στους δρόμους -Τα εγκλήματα μειώθηκαν, οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 1.000, αλλά τα δικαστήρια βουλιάζουν
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Διεθνή / Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ σε ένα περιβάλλον που χρησιμοποιεί το CDC ως όχημα για την παραγωγή πολιτικών και υλικού που δεν αντικατοπτρίζουν την επιστημονική αλήθεια και στοχεύουν στη βλάβη, αντί στη βελτίωση, της δημόσιας υγείας», έγραψε χαρακτηριστικά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την επόμενη ημέρα - Το παρών έδωσε και ο Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη ημέρα» - Παρών και ο Τόνι Μπλερ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έρθει τους επόμενους μήνες
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Διεθνή / Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Ρώσοι στρατιώτες σημειώνουν μεγάλη προέλαση στο Ντονμπάς, πλησιάζοντας επικίνδυνα Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ - Oυκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές περιγράφουν πώς κρατούν την τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια σε μια πιθανή περικύκλωση
LIFO NEWSROOM
Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Διεθνή / Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Το περιεχόμενο της χρονοκάψουλας προοριζόταν να αποκαλυφθεί εκατοντάδες χρόνια μετά, ωστόσο η κατασκευή ενός νέου παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου άλλαξε τα σχέδια
LIFO NEWSROOM
Αντιδράσεις για την αεροπορική εταιρεία που θα ζητά από τους υπέρβαρους επιβάτες να πληρώσουν για μια επιπλέον θέση

Διεθνή / Αντιδράσεις για την αεροπορική εταιρεία που θα ζητά από τους υπέρβαρους επιβάτες να πληρώσουν για μια επιπλέον θέση

Με τη νέα πολιτική της Southwest Airlines, η αγορά της δεύτερης θέσης θα είναι υποχρεωτική πριν την πτήση και η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στη Νάπολη: Οι ντόπιοι εκδιώκονται για να κάνουν χώρο στους τουρίστες

Διεθνή / Υπερτουρισμός στη Νάπολη: Οι ντόπιοι εκδιώκονται για να κάνουν χώρο στους τουρίστες

Η Νάπολη αλλάζει δραματικά λόγω υπερτουρισμού: παραδοσιακές γειτονιές αδειάζουν, οι ντόπιοι εκδιώκονται και οι εκκλησίες μετατρέπονται σε τουριστικά αξιοθέατα, ενώ τα κέρδη πηγαίνουν σε πλούσιους εκτός πόλης
LIFO NEWSROOM
Δραματική στροφή: Η Γερμανία φέρνει πίσω τη στρατιωτική θητεία λόγω Ρωσίας

Διεθνή / Δραματική στροφή: Η Γερμανία φέρνει πίσω τη στρατιωτική θητεία λόγω Ρωσίας

Η Γερμανία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μετά από 14 χρόνια - Όλοι οι 18χρονοι άνδρες θα περνούν από τεστ φυσικής κατάστασης από το 2027, με στόχο την ενίσχυση της Bundeswehr απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Δανία και Γροιλανδία ζήτησαν συγγνώμη για τον ρόλο τους σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης γυναικών

Διεθνή / Δανία και Γροιλανδία ζήτησαν συγγνώμη για τον ρόλο τους σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης γυναικών

Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια στη Γροιλανδία έλαβαν ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης (IUD) τις δεκαετίες '60 και '70, πολλές από τις οποίες χωρίς τη συναίνεσή τους
LIFO NEWSROOM
Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Διεθνή / Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και τον γιο του Άλεξ, ζητώντας να κατηγορηθούν για «οργανωμένο έγκλημα» λόγω φερόμενης στήριξης διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.
LIFO NEWSROOM
Αναβρασμός στο Σικάγο: Ο Τραμπ σχεδιάζει χρήση ναυτικής βάσης από την ICE κατά μεταναστών

Διεθνή / Αναβρασμός στο Σικάγο: Ο Τραμπ σχεδιάζει χρήση ναυτικής βάσης από την ICE κατά μεταναστών

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη χρήση της ναυτικής βάσης Great Lakes για επιχειρήσεις της ICE και πιθανή αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στο Σικάγο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τον κυβερνήτη του Ιλινόις.
LIFO NEWSROOM