Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέστη διπλό πλήγμα την Παρασκευή, αφού αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα χειρόγραφες σημειώσεις μιας συνομιλίας στην οποία ο Τραμπ φάνηκε να πιέζει για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

 

Στη δεύτερη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) διέταξε την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι υπάρχουν"επαρκείς λόγοι" για την αίτηση του υλικού.

 


Τι έγραφαν οι χειρόγραφες σημειώσεις;


Οι σημειώσεις περιγράφουν λεπτομερώς ένα τηλεφώνημα στις 27 Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ του Τζέφρι Ρόζεν και του Τραμπ - εβδομάδες μετά την εκλογική του ήττα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

 

Ο Ρόζεν θα διοριζόταν ως εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση του τηλεφωνήματος.

 

Σύμφωνα με τις  σημειώσεις που ήρθαν τώρα στο φως, ο Ρόζεν είπε στον Τραμπ: "Καταλάβετε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί και δεν πρόκειται να βάλει το χέρι του και να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών".

 

Ο Τραμπ απάντησε: "Δεν περιμένω από εσάς να το κάνετε αυτό".

 

"Απλά πείτε ότι οι εκλογές ήταν διεφθαρμένες και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμένα και τους βουλευτές", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες στο Κογκρέσο.

 

Σύμφωνα με τις σημειώσεις, ο Τραμπ απείλησε να θέσει επικεφαλής τον πρώην βοηθό υπουργό Δικαιοσύνης Τζέφρι Κλαρκ.

 

"Οι άνθρωποι μου λένε ότι ο Τζεφ Κλαρκ είναι σπουδαίος, πρέπει να τον βάλω στη θέση του. Ο κόσμος θέλει να αντικαταστήσω την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης", αναφέρεται ότι είπε.

 

Ψευδείς ισχυρισμοί για κλεμμένες εκλογές


Οι σημειώσεις περιγράφουν λεπτομερώς ότι ο Τραμπ προέβαλε επανειλημμένως ισχυρισμούς ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί.

 

"Εσείς guys μπορεί να μην ξέρετε τι γίνεται στο διαδίκτυο όπως ξέρω εγώ", είπε ο Τραμπ.

 

Σύμφωνα με τις σημειώσεις, ο Ρόζεν και άλλοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης προσπάθησαν να πουν στον Τραμπ ότι οι πληροφορίες που έπαιρνε ήταν λανθασμένες. 

 

"Κάνουμε τη δουλειά μας", απάντησε ο Ρόζεν. "Πολλές από τις πληροφορίες που λαμβάνετε είναι ψευδείς".

 

Μια εβδομάδα αργότερα, χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ, που είχαν εξαγριωθεί από τους ισχυρισμούς του περί κλεμμένων εκλογών, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν.

 

Οι σημειώσεις από το τηλεφώνημα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διερευνά τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών.

 

"Αυτές οι χειρόγραφες σημειώσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε απευθείας εντολή στην κορυφαία υπηρεσία επιβολής του νόμου του έθνους μας να λάβει μέτρα για την ανατροπή μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του", ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της επιτροπής Carolyn Maloney.

 

Η Μαλόνι δήλωσε ότι προγραμματίζονται συνεντεύξεις με μάρτυρες.


Υπό έλεγχο οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ


Στο δεύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο Τραμπ την Παρασκευή, το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει παράσχει επαρκείς λόγους για να ζητήσει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ.

 

Η IRS έλαβε εντολή να παραδώσει τα έγγραφα.

 

Η επιτροπή ζητούσε πρόσβαση σε φορολογικά αρχεία έξι ετών.

 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι "η πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου Τραμπ είναι θέμα εθνικής ασφάλειας" και πρόσθεσε ότι "ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει τα γεγονότα για τις ανησυχητικές συγκρούσεις των συμφερόντων του ως πρόεδρος, που ενεχομένως υπονόμευσαν την ασφάλεια και τη δημοκρατία μας".

 

Ο Τραμπ έχει δώσει μάχη για να μην έρθουν στη δημοσιότητα τα οικονομικά του αρχεία.


Ο Τραμπ απέφευγε να πληρώνει ομοσπονδιακούς φόρους για χρόνια
Η επιτροπή δήλωσε ότι χρειάζεται τα έγγραφα για μια έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωση του προέδρου με τη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων. Ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την κυβέρνηση να παραδώσει τα έγγραφα.

 Με στοιχεία από AP, AFP, Reuters