Ο Τραμπ αποζημιώνει με 5 εκατ. δολάρια την οικογένεια της Άσλι Μπάμπιτ που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Ο Τραμπ αποζημιώνει με 5 εκατ. δολάρια την οικογένεια της Άσλι Μπάμπιτ που εισέβαλε στο Καπιτώλιο Facebook Twitter
Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ πριν την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να καταβάλει σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της Άσλι Μπάμπιτ, η οποία πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά την προσπάθειά της να εισβάλει στο λόμπι του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η οικογένεια της Άσλι Μπάμπιτ κατέθεσε αγωγή σε βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης για τον θάνατό της στις αρχές του 2024, ζητώντας 30 εκατομμύρια δολάρια. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών δήλωσαν ότι κατέληξαν σε κατ' αρχήν διακανονισμό αυτόν τον μήνα, ανατρέποντας την προηγούμενη αντίθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην υπόθεση, για την οποία είχε οριστεί δίκη τον Ιούλιο του 2026.

Δύο άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στη Washington Post δήλωσαν ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε αλλαγή στάσης 180 μοιρών και συμφώνησε επί της αρχής να καταβάλει λίγο λιγότερο από 5 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της Μπάμπιτ. Περίπου το ένα τρίτο αυτού του ποσού θα δοθεί στους δικηγόρους, στους οποίους περιλαμβάνονται η συντηρητική ομάδα Judicial Watch και ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Ντρίσκολ. 

Από την τρομοκρατία στον «πατριωτισμό»: Ο Τραμπ πιστός στο αφήγημά του για την 6η Ιανουαρίου

Ο διακανονισμός ακολουθεί την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος χαρακτήρισε την Μπάμπιτ «μάρτυρα» και προσπάθησε να ξαναγράψει την ιστορία της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο ως «ηρωική πράξη συλλογικού πατριωτισμού» και όχι ως βίαιη προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών του 2020 . Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τα βίαια επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 140 αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση.

Το 2023, ο Ρεπουμπλικανός τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, εξόργισε τον Τραμπ λέγοντας για το άτομο που πυροβόλησε την Άσλι Μπάμπιτ, φανατικής υποστηρίκτριας του Τραμπ: «Νομίζω ότι ο αστυνομικός έκανε τη δουλειά του». Αλλά ο Μακάρθι αντικαταστάθηκε εκείνο το φθινόπωρο από τον Μάικ Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε μιας δικαστική προσπάθειας να ανατραπούν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών του 2020 σε τέσσερις εκλογικά αμφίρροπες πολιτείες των ΗΠΑ.

Τι σηματοδοτεί ο διακανονισμός Τραμπ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ -πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ- έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί ότι παραβιάστηκαν τα πολιτικά δικαιώματα της Μπάμπιτ και ότι ήταν λογικό ο αστυνομικός να πιστεύει ότι πυροβολούσε σε αυτοάμυνα ή για να υπερασπιστεί τους βουλευτές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τη συνεδρίαση του αμερικανικού Κοινοβουλίου για να πιστοποιήσουν την ήττα του Τραμπ στις εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

Η έρευνα της αστυνομίας του Καπιτωλίου απάλλαξε τον εμπλεκόμενο αξιωματικό, λέγοντας ότι οι ενέργειές του «ενδεχομένως έσωσαν τα μέλη και το προσωπικό από σοβαρό τραυματισμό και πιθανό θάνατο» από ένα μεγάλο πλήθος ακροδεξιών υποστηρικτών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, «όπου τα μέλη και το προσωπικό βρίσκονταν λίγα βήματα μακριά».

Η Μπάμπιτ, η οποία είχε μια σημαία του Τραμπ τυλιγμένη γύρω από το λαιμό της, ήταν η μόνη εισβολέας του Καπιτωλίου που σκοτώθηκε από την αστυνομία. Σε δήλωσή του το 2021, ο Τραμπ είπε ότι είχε αναρωτηθεί γιατί ο αστυνομικός που την πυροβόλησε δεν κατηγορήθηκε για φόνο.

Στις 25 Μαρτίου, ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο συντηρητικό καλωδιακό δίκτυο Newsmax ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης για τους εισβολείς του Καπιτωλίου στους οποίους χάρισε αμνηστία. Ο Τραμπ απένειμε χάρη σχεδόν στο σύνολο των περίπου 1.600 ατόμων που κατηγορήθηκαν για τη βίαιη εισβολή στους χώρους του αμερικανικού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 379 ατόμων που κατηγορήθηκαν για επίθεση εναντίον αστυνομικών ή μελών των μέσων ενημέρωσης. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χορήγησε χάρη σε 14 μέλη των ακροδεξιών ομάδων Proud Boys και Oath Keepers, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν καταδικαστεί για «συνωμοσία με σκοπό τη στάση».

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM